Az utóbbi időben a köztársasági elnök sokkal keményebben nyilatkozik Kaliňák belügyminiszterrel  és a Smerrel kapcsolatban, mint ahogy azt eddig megszokhattuk. Milyen kommunikációs stratégiát lett emögött?

 

Talán elvesztette a türelmét, mikor a két Robert elkezdte őt provokálni, például a Poprádba történő repüléseire vagy cége adóügyeire vonatkozóan. És az is meghúzódhat a háttérben, hogy már döntött, indul-e vagy sem az államfői székért. Nem tudom, hogyan határozott, de nem értek egyet azzal, hogy mostani népszerűsége miatt erkölcsi kötelessége indulni. Az emberek 2014-ben 5 évre választották, és bár ma ez nem megszokott, annak ellenére, hogy a legmegbízhatóbb politikus, a döntés az ő személyes ügye.

 

Ha indulna, mennyire lenne biztos a győzelme?

 

 hirdetes_810x300  

Úgy hiszem, győzne. Mindig könnyebb a hivatalban lévő pozícióból megmérettetni, mert nincs szüksége különösebb kampányra, hiszen minden eddigi elnöki tevékenysége felfogható kampánynak. És jelenleg nem látok olyan személyiséget, aki képes lenne őt maga mögé utasítani.

 

(…) Milyen esélyei lennének Nicholsonovának és Rémišovának?

 

Függetlenül attól, hogy Kiska indul-e vagy sem, szerintem megérett az idő, hogy legyen egy női elnökünk. Nicholsonová és Rémišová viszonylag fiatal korát nem látom akadálynak. Nem értek egyet azzal, hogy a köztársasági elnöknek az idős, karrierje csúcsára érő férfiak kiváltsága lenne. Mindkét hölgynek gyermeke és érdekes életútja van, és bizonyították, hogy a politikába nem tisztességtelen célokkal érkeztek. (…)

 

A Smernek gondjai lehetnek a jelöltállítással. Miroslav Lajčák azt mondta, hogy nem indul, emlegették még Maroš Šefčovičot. Őt tekintené legjobb választásnak a Smer részéről?

 

A Smer számára épp az bizonyulhat a legjobb stratégiának, ha diplomáciai csúcsvezetőket indítanának, akik nem tagjai a pártnak. A Smer most talán leginkább Šefčovič jelölését fontolgathatja, nála már észrevettem a kampány első jeleit. Elkezdett véleményt formálni a bányák területén, egyre többet szerepel a médiában.

 

De Šefčovičból – bár nem szeretem ezt a szót, – hiányzik a karizma, a kisugárzás, amire egy elnöknek szüksége van. Nem állítom, hogy nem győzhet, mert ha Kiska nem indul, gyakorlatilag bárki lehet a befutó, mindenki a nulláról indul. De nem úgy tekintenék rá, mint egy favoritra. Nem elég ismert, az Európai Unióban dolgozik, sajnos, Szlovákiában ez nem épp a legnépszerűbb dolog. Ha populista akarnék lenni, a kampány során elővenném például a fizetése nagyságát. Több mint 20 ezer eurót keres, féltékenység pedig még mindig erős érzelem Szlovákiában.

 

(…) Új pártok jöttek létre. A Progresszív Szlovákia nem tartotta kongresszusát. Milyennek tűnnek eddig?

 

Az erősségük leginkább az, hogy jó energia lengi körbe őket, a lelkesedés, a győzni akarás. A közelmúltig úgy volt, hogy csak olyan emberekből áll majd a párt, akik eddig nem voltak benne a politikában, de sikeresek voltak a szakmájukban. Ezért nem egészen értettem, mikor felvették a soraikba Martin Poliačikot.

 

Semmi bajom vele, de ő épp a pozsonyi kávéházak szimbóluma, vagyis a melegjogok, a könnyűdrogok toleranciájának és a migránsokkal szembeni „napsugár diplomáciának” az embere. Az ő felvételével megsértették a maguk által támasztott feltételt, ami kommunikációs stratégiájuk egyik pillére volt. A mindennapi politika lakmuszpapírjaként hallgatom édesanyám véleményét, aki egyszerű emberként figyeli a közéleti eseményeket.

 

Eddig nem tudott sokat a Progresszív Szlovákia tagjairól, de szimpatikusak voltak számára. Mikor meglátta a kongresszus felvételein Poliačikot, azt mondta, inkább nem szavaz rájuk. (…) Felvenni őt a pártba hiba volt. Hogy végzetes hiba-e, az majd idővel kiderül. (…)

 

Hogyan értékeli Beblavý pártját?

 

A Progresszív Szlovákia világosan kidolgozott kontúrokkal rendelkezik. Nyugaton úgy hívnák őket, hogy balliberálisok. Ők, természetesen, a „baloldali” bélyegtől tartózkodnak, mert a Smer az elmúlt 18 éves fennállása alatt rendesen bemocskolta a jelentését. Štefunkoéktól eltérően a SPOLU egyelőre íztelen, szagtalan, színtelen.

 

Ha be kéne őket sorolnom, a szakmai, gazdasági, pragmatikus vonalra helyezném a pártot, amely hozzáértésben Ivan Miklošra emlékeztet, és Iveta Radičová tisztességével kecsegtet. Most szépen megcsípték a fizetések témakörét (…).(…)

 

Radovan Choleva politikai marketingessel Lucia Krbata, a SME munkatársa készített interjút

 

SME.sk, Politický marketér Choleva: Progresívne Slovensko urobilo s Poliačikom chybu

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!