(…) Közismert, hogy Fico nem csinál reformokat, sőt, eltörli, vagy eltorzítja a már meglévőket. Nézzük meg most azt, hogyan mutatkozott meg politikája Szlovákia versenyképessége tekintetében. Hívjunk segítségül három nemzetközi ratinget: a Világgazdasági Fórum Globális Versenyképességi Indexét, a Világbank Vállalkozói Környezeti Indexét, és a Heritage Foundation Gazdasági Szabadság Indexét.

 

(…)Íme, tessék, itt van Fico 2006-tól mostanáig produkált teljesítménye: a Globális Versenyképességi Index tekintetében a 37-ről az 59. helyre estünk vissza, a Vállalkozói Környezet Indexünk a 34. helyről a 39. helyig zuhant, és a Gazdasági Szabadság Index pedig a 36. helyről az 59. helyre.

 

(…) Míg a vállalkozók 2006-ban a korrupciót csak a harmadik legsúlyosabb problémának vélték, addig a Fico-kormány ideje alatt a legfőbb problémává nőtte ki magát. Korrupció és a kormányzati tisztviselők lefizetése tekintetében a 71. helyről a 130. helyre kerültünk, és azon belül is a munkaerőpiacon a legsúlyosabb a helyzet.

 

  hirdetes_300x300   

A munkapiac rugalmasságában az előkelő 15. helyről a 118. helyre szorultunk vissza, de a legnagyobb, rekordméretű zuhanást a munkavállalási hajlandóság ösztönzésében szenvedtük el – a nyolcadik helyéről a 131. helyig meg sem álltunk.

 

Így csinálnak Fico, Kažimír és társaik Szlovákiából „modern gazdaságot”. Ezért a teljesítményért nyilván megérdemelnek valami jelentős járadékot, úgy hogy az Alkotmánybíróság vagy a Nemzeti Bank a legkevesebb, amit felajánlhatunk nekik.

 

Összegezzük, tehát. Szlovákia még mindig összeszerelő műhely, és viszonylag sikeres összeszerelő műhely. Mit meg nem adnának ezért Ukrajnában, vagy Szerbiában. Mindezt köszönhetően a régmúlt reformjainak, az uniós és eurozónás integrációnak, amelyek segítségével számos külföldi befektetőt hoztunk az országba és átszerveztük gazdaságunkat.

 

De hogy az összeszerelő-műhelyünket valóban modern gazdasággá fejlesszük, reformokra lenne szükségünk, amelyek biztosítanák az egészséges és fenntartható közfinanszírozást, a hatékony közszférát, a javuló vállalkozói környezetet, a színvonalas oktatást és a kutatás-fejlesztést.

 

Egyre inkább rá leszünk ugyanis utalva az innovációra, amit viszont nem lehet elérni a fentebb említett reformok nélkül.

 

Sme.sk, Trafikanti reformy neurobia

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!