Néhányszor már hallottuk őt a tüntetéseken. Richard Stanke azonban azt vallja, hogy olyan hatalmas tömeg előtt, mint amekkora a pénteki tüntetésen összegyűlt, még sosem beszélt. Különösen érezte magát, hiszen a színházban mindig más szereplő nevében áll ki a színpadra, most mégis önmagát és a saját nézeteit kellett képviselnie. Mivel a politikai helyzettel továbbra sem elégedett, így ismét készül a tüntetésekre.

 

A pénteki tüntetésen az Ön beszéde volt a legerősebb. Hogyan keletkezett?

 

Beismerem, hogy váratlanul született meg. (…) Éppen forgattam, és félórás szünetem volt arra, hogy megírjam a beszédem. A szöveget az öltözőben írtam, és eleinte nagyon nehezen indult a dolog. De amikor tudatosítottam azt, hogy mi kavarog bennem és mit érzek, pár mondat után ráéreztem a dologra, és minden ment magától. Csak úgy ontottam magamból a mondatokat.

 

  hirdetes_300x300   

(…)

 

Fellépett már valaha egy ilyen hatalmas tömeg előtt?

 

Több tüntetésen is részt vettem. A Bašternák-ügy után felléptem a Bonaparte előtt, és egyszer már a SZNF téren is voltam. De az igaz, hogy ilyen hatalmas tömeggel még nem találkoztam. Annak ellenére, hogy hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy a közönség előtt lépek fel, mégis különös érzés kerített hatalmába. A színházban egy olyan szereplő nevében lépek színpadra, akinek nem kell, hogy egyetértsek a gondolataival. Most a saját nevemben, Richard Stankeként, a Szlovák Köztársaság polgáraként léptem a pódiumra.

 

 

A beszédéből csak úgy szikrázott az igazságos felháborodás.

 

A reménytelenségtől és a tehetetlenségtől különös szomorúságot és dühöt éreztem. Igyekeznem kellett, hogy képes legyek befejezni a beszédem.

 

Az új kormány kialakításának igyekezete csillapította a dühét?



Nem. Úgy gondolom, hogy Pellegrini úr olyan neveket javasolt, akiknek a helyébe másokat kellett volna jelölni. Gondolok itt a belügyminiszteri posztra és Richter úrra. Emellett szörnyülködve olvastam a jövendőbeli kulturális miniszter asszony, Laššáková azon nyilatkozatát is, amit a Denník N-nek adott. (…) Potenciális kulturális miniszterként jobban kellene tudnia bánni a tényekkel. Amennyiben megengedi magának, hogy arról beszéljen, hogy Soros miképpen irányítja és pénzeli idehaza a dolgokat, akkor örülnék, ha valami bizonyítékokat is be tudna mutatni ezzel kapcsolatban. (…)

 

Ez a jelölés, ami Erik Tomáš után jött, annak a bizonyítéka, hogy a SMER-nek nincs olyan embere, akit ebbe a posztba tudna ajánlani. Ha a Smer kerületi alelnökének kínálják fel a kulturális miniszteri széket, akkor ez azt jelenti, hogy a ´89 előtti évekbe térünk vissza, és ez valóban dühítő. Mindez megerősít engem abban az elhatározásomban, hogy pénteken ismét ki kell mennem a térre.

 

Értékeli az államfő azon tettét, hogy először nem nevezte ki az új kormányt?

 

Igen, nagyra értékelem az elnök urat. Rémület és iszonyat keringet, ha rágondolok arra, hogy mi történhetett volna ezek után a tüntetések után akkor, ha annak idején Robert Fico nyeri meg az államfőválasztást. Teljesen egyetértek azzal, amit csinált, hiszen ezzel nem volt egyedül. Az egész nyilvánosság azt érezte, amit ő. Csendben vártunk és szorítottunk, hogy ne értsen egyet egy ilyen kormánnyal. Kiska államfő volt az egyetlen, aki egyenes adásban legyőzte Ficót. Az elnök úr a legerősebb mandátummal rendelkezik, amit ennek az országnak a polgáraitól kapott. Tehát nemcsak jogában áll, de kötelessége is, hogy kiálljon az ország lakosai mellett, és ne fogadja el olyan emberek ajánlatát, akik elveszítették az irántuk érzett bizalmat.

 

A felszólalásában megemlítette Fico múlt heti gúnyos vigyorát is.

 

Az első pillanatban, amikor megláttam, rendkívül felmérgesített. Úgy éreztem, mintha arcul köpött volna, ráadásul a hatalom oldalán állva nevetett ki mindenkit. Ez egy olyan momentum volt, ami tökéletesen megmutatta az erkölcsi mivoltát. Én értem, hogy az ember az élete során találkozik ilyen emberekkel. Ezt nem lehet elkerülni. De ezeknek az embereknek nem szabadna magas funkciókban helyet foglalniuk, és nem szabadna a polgárokat képviselniük. Így próbált minket éveken át pofán röhögni, csak mindig azon igyekezett, hogy valamiféle maszkot tudjon az arca elé húzni. Most azonban – akaratlanul is – felfedve marad az arca.

 

(…)

 

Jelenleg egy új sorozatot forgat.

 

Igen, a kormányunkról szól, én pedig a védelmi minisztert játszom. A valóságból indulunk ki, de egy komikus sorozat, tk. paródia lesz. Úgy gondolom, hogy a politikában rengeteg komikus alakot találunk, és itt nem csak Danko úrra gondolok.

 

Sme.skRichard Stanke: Kiska bol jediný, kto v priamom prenose porazil Fica

Nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!