(…)

 

Évek óta ismeri Robert Ficot. Ön szerint valóban hitt azokban a beszédekben, amelyek Soros Györgyről szóltak, vagy csupán egy rossz marketingfogásról volt szó?

 

Ezt nem tudom megmondani. Kiska államfő és Soros György találkozójára hivatkozott, ami nekem gyenge érvnek tűnt. Ilyen kártyát a 90-es években húztak elő. Soros György elkötelezett a politikában, de ezt nyilvánosan csinálja. Ez egy igényes időszak volt, ahol nemcsak a nyomás volt nagy, de a hibázási lehetőség is. Viszont egy gyakorlott politikusnak tudnia kellett volna, hogy ezen a téren nagyon vékony jégre lép.

 

 hirdetes_810x300  

A lemondása során úgy nyilatkozott, hogy a Smerben egyesek elvesztették a realitásérzéküket. Miben látja a fő okot?

 

Ez a gyilkosság egy fekete hattyú volt abban az értelemben, hogy hirtelen egy olyan váratlan dolog történt, amivel senki sem számolt, mégis megváltoztatta az egész helyzetet. De ahhoz, hogy ez a fekete hattyú működni tudjon, a társadalomban már valaminek össze kell gyűlnie. A Smer megvolt lepődve, hogy mire képes egy gyilkosság, mintha nem értették volna, hogy a nyilvánosság egy része már ezelőtt frusztrált volt. A gyilkosság csupán megindította a lavinát. A realitásérzék elvesztése mögött egyfajta zárkózottságot, buborékban élést látok. Ha fajsúlyos helyzetben a politikus reagál megfelelően, akkor az egész derékba törheti.

 

A kormány programnyilatkozata mellett szavazott. Ön szerint miért jobb a Pellegrini-féle új kormány az előrehozott választásokhoz képest? Hiszen az előrehozott választásokon az emberek szabadon dönthetnének arról, hogy kit szeretnének látni az ország élén.

 

(…) Két kulcsfontosságú személy, a belügyminiszter és a kormányfő nélkül alakult meg az új kormány. Az államfő az első javaslatot visszautasította, és változást kért a belügyminiszteri posztban. Az új kormány kinevezése tehát az államfőtől – aki mellesleg fontos játékossá lépett elő – származott, sőt, az ő jóváhagyásával alakult meg.

 

A Szlovákiát aggasztó kérdésekre a legközelebbi választásoknak a lehető legjobb válaszokat kellene megadnia. A koalíciós és az ellenzéki pártok jelenlegi állapotát nézve azonban az az érzésem, hogy ebben a pillanatban nincsenek felkészülve arra, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat tudjanak adni. Az előrehozott választások után ismét patthelyzet alakulna ki, az ország pedig semerre sem mozdulna. Nagyon gyakran találkozom azzal a nézettel – a tüntetésre járó emberek között is –, hogy a Smerre nem, de másra sincs, akire szavazni tudna. Ezért is gondolom úgy, hogy a kormányrekonstrukció után a kormánykoalíciónak a rendes időpont végéig kell kormányoznia, hogy ezalatt az idő alatt a politikai pártok felkészültebbé váljanak. A rendes választások után nagyobb esély lesz arra, hogy a politikai pártok egy kompaktabb koalíciót alakítsanak ki. És nem mondom azt, hogy ezt a koalíciót a Smerrel kell kialakítani.

 

A nyilvánosság azonban továbbra is attól fél, hogy a kormányfőcsere ellenére Pellegrini továbbra sem lesz önálló, és Fico – aki az államfőnek gúnyos mosollyal azt mondta, hogy nem távozik sehova – a háttérből fogja irányítani.

 

Meg vagyok lepődve, hogy a változások miatt a nyilvánosság mennyire a realitáson kívülre esett a politikai pártok és a parlamentáris demokrácia működését illetően. Mintha a kormánykoalíció összes miniszterelnökének nem kellene tiszteletben tartania a Koalíciós Tanácsot, mintha nem kellene betartania annak a pártnak a programját, amelyikből származik. Ez egy abszurd kérés. Amíg Fico a Smer elnöke lesz, addig a Koalíciós Tanácson –  mint az egyik koalíciós párt képviselőjének – befolyása lesz a dolgok menetére. Az már más dolog, hogy Peter Pellegrini más stílusba fog-e kormányozni. A nyilvánosságnak azonban nem szabadna olyanokat képzelnie, hogy független kormányfő lesz. Erre csak egy hivatali kormányban kerülhetne sor.

 

(…)

 

Az Ön számára Tomáš Drucker belügyminiszterként garanciául szolgál arra, hogy olyan változások léphetnek érvénybe, ami miatt a nyilvánosság jobban fog hinni a rendőrségben?

 

Tomáš Druckerrel csak jó tapasztalatom van. (…) Emberi és szakmai szempontból is pozitívan értékelem. Azt viszont meg kell, hogy mondjam, csodálom a bátorságát. Ebben a pillanatban a menedzseri misszióját egy nagyon kemény tárcánál fogja végezni, ahol mindenki személyi változásokat követel.

 

(…)

 

A megyei választások után távozott a Smer alelnöki posztjából, a gyilkosság után feladta a miniszteri posztját is, de még mindig a párt tagja. Mi az, ami továbbra is bent tartja a pártban, hogyan tud együttműködni, ha a Smer elnökével nem könnyű kommunikálni?

 

A Smerben töltöttem az életem egy részét. Annak ellenére, hogy hosszabb ideje az egyes dolgokkal kapcsolatban nem egyezik a véleményem, még nem jelenti azt, hogy teljes ki akarok szakani a pártból, vagy távozni szeretnék. Hiszek benne, hogy a demokratikus pártok nem véleménytömbök. Amennyiben egy magas párfunkcióban tevékenykedő ember nem tud átültetni egy véleményt, akkor nem szabadna a vezetőség diszharmonikus tagjaként ténykednie, hanem köztagként a háttérbe kellene volnulnia.

 

A Smer még mindig az egyetlen jelentős baloldali párt Szlovákiában még akkor is, ha nem a legideálisabb. De egyik párt sem az. Abban az esetben, ha a Smer nem kezdi el megfékezni a hanyatlását, és nem kezd alkalmazkodni az új valósághoz, akkor nagyon gyorsan egy olyan baloldali párt iránt nőhet meg az emberek igénye, amelyiket nem terhelik különféle ügyek és botrányok.

 

A Smer bukása még visszafordítható a hosszú évek során felhalmozódott ügyeire való tekintettel?

 

A Smernek meg kell szabadulnia a botrányokkal teli párt imidzsétől. Ezt nem lehet egyik napról a másikra elérni, de a különféle gyanúsítgatásokra való reagálás módja segíthet benne. Eldől, hogy a Smert azt az utat válsztja-e, hogy mindent hagy a régiben, mert az ünnepek után az emberek mindent elfelejtenek, vagy az egyes dolgokhoz erélyesen és hatásosan fog hozzállálni. A másik dolog a személyi változás. Bátrabban kellen hozzáállnunk.

 

Például a párt elnökének leváltása terén is?

 

Az lesz az érdekes, hogy miképpen alakul a helyzet a pártban. Valami hasonlón ment keresztül az SDKÚ is. Minden attól fog függeni, hogy Pellegrini jól fogja-e végezni a munkáját a posztjában, és Robert Ficónak sikerül-e beteljesítenie azt a vízióját, miszerint erős és aktív elnök akar maradni. Robert Fico nagyon szívós és ellenálló ember, az egyik legthetségesebb politikus, így semmi estre sem írnám le.

 

(…)

 

Látja Peter Pellegriniben Fico utódját?

 

Csupán pár napja miniszterelnök. Ő nem is volt kerületi funkcionárius, mindig a kormányvonalon haladt. Azt, hogy mennyi ambíció és adottság van benne ahhoz, hogy egy pártot vezessen, nem tudom, ilyen jól nem látok bele. De vannak benne lehetőségek. Őszintén megmondom, hogy szerintem ebben a pillanatban az elnökcserének nem szabadna tabutémának számítania a Smerben.

 

(…)

 

Sme.skMaďarič: Fico je veľmi húževnatý, neodpisoval by som ho

Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!