(…) Robert Fico lakásügyét még csak-csak meg lehetett érteni. Mikor Bašternákhoz költözött, hatalma csúcsán volt, a Smer minden hónapban új népszerűségi rekordot állított fel (…). Ilyen körülmények között emberileg érthető, hogy lankad a figyelme. De mit gondolhatott Peter Pellegrini, mikor lakást vásárolt a Zuckermandel komplexumban?

 

Ha egy kicsit is értelmes, tisztában van azzal, hogy Fico tartós hanyatlása nagymértékben a Pozsonyi vár alatti pazar életvitelének volt köszönhető. Nem csak arról volt szó, hogy ott a GDP 1 százalékának nagyságrendjében forogtak a pénzek, sokkal inkább arról, hogy lakása miatt a gőg szimbólumává vált.

 

És Pellegrini, aki a Smer még be nem mocskolódott arcát lenne hivatott szimbolizálni egy ilyen helyzetben lakást vásárol a főváros legdrágább komplexumában egy, a Smerrel már tíz éve jó kapcsoaltot ápoló pénzügyi csoporttól. Ráadásul nem tudja tisztességesen megmagyarázni, hogyan kereste meg az kezdőrészlet összegét.

 

 hirdetes_810x300  

(…) Akármennyire is nagylelkűek akarunk lenni, egy mérsékelten komfortos életvitel mellett Pozsonyban 10 év keresetéből sem tudna egy középmenedzser (sajnos, nálunk ennyit keresnek a parlamenti képviselők illetve a kormánytagok) összespórolni fél millió eurót. És kijelenthetjük, hogyha esetleg Pellegrini öröklés útján tett szert ekkora vagyonra, joggal lenne elvárható, hogy azt kellőképp alátámasztja.

 

Tehát, ha nem tudja alátámasztani, akkor nem marad más lehetőség, mint azt az elképzelés magunkévá tenni, hogy a háromszobás lakáshoz úgy jutott hozzá, ahogy végig feltételeztük. Más szavakkal: alighogy hivatalba lépett, máris egy botrány szakadt Pellegrini nyakába, pont olyan botrány, amilyennel elődje is küzdött éveken keresztül.

 

Nem mintha vissza lehetne hívni Pellegrinit. Ez ma politikailag lehetetlen. A Smer számára Fico visszahívása is igen traumatikus esemény volt. Most inkább kivárna a koalíción belül, míg lecsillapodnak a kedélyek, és közben biztosan nem fog elmerülni sebei nyalogatásába. De Pellegrini küldetése, hogy megteremtse egy „tiszta Smer” ethoszát, ezzel véget is ért.

 

És pont ez hozza el majd a Smer bukását. Annyira átitatódott korrupcióval és klientelizmussal, hogy bármilyen bábut is léptetnek előre, vagy könnyű célpontot jelent a régi ügyek miatt, vagy a sajtó egy hét alatt talál valamit. Lényegében nekik is rá kell jönni, hogy a tisztesség látszatáért folyó küzdelmüket egy épelméjű sem veszi komolyan.

 

Némi iróniával azt mondhatjuk, hogy e tekintetben Fico racionálisan viselkedik, mikor a kemény védekezés és önkritika helyett inkább államcsínyt kiált. Kockázatos húzás, minden más számára biztos bukást jelent.

 

Sme.sk, Pellegrini skončil skôr, ako začal

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!