A szövetségesek támadásai a katonai intézményekre, raktárakra, valamint a parancsnokságokra erélyes válasz volt Basar Asszad vegyifegyver-támadására.

 

Ki lehet jelenteni, hogy a szír mészáros megbüntetésével a Nyugat – elsősorban az USA – visszatér a Közel-Keletre. (…)

 

Még ha Putyin azzal is fenyegetőzött, hogy az USA és a szövetségeseinek esetleges támadása után erővel fog válaszolni, egyelőre nem tett így, és nagy valószínűséggel nem is fog.

 

 hirdetes_300x300  

A három vezető biztonsági tanácsadói minden bizonnyal alaposan mérlegelték a nagyobb méretű háborús konfliktus valószínűségét, ne adj Isten a szíriai régión túlterjedő konfliktusét is. Oroszország ezt nem kockáztathatja meg. A Kreml csupán addig mehet el, hogy a támadást elítéli és „agresszív tettnek“ minősíti.

 

Trump azon fenyegetéseitől, miszerint Szíriát eddig még nem fegyverezte fel a legmodernebb rakéta elleni védelemmel, de ezek után megteszi, biztos nem lesz libabőrös se Trump, se May, se Macron.

 

A civilek ellen bevetett vegyi támadást állítólag Oroszország is elítélte. Az élesen elutasító álláspontjukat azonban arra alapozzák, hogy Asszad ellen nincsenek bizonyítékok. (…) Elvégre a nemzetközi közösségnek meggyőző bizonyítékai vannak arról, hogy azok a vegyi anyagok, amelyeket előzőleg használtak fel Szíriában, mind a damaszkuszi rezsim számlájára írhatóak.

 

Azok a spekulációk, melyek azzal foglalkoznak, hogy a harctéren milyen haszna lenne Asszadnak abból, ha a Nyugatot horribilisan kiprovokálná, nem releváns. Egy ezerszeres gyilkos és zsarnok fejével egyikünk sem tud gondolkodni.

 

A világ diktátorainak masszív üzenete, miszerint a saját népesség vegyi támadással történő likvidációja nem marad büntetés nélkül, ki lett jelentve. Franciaország és Nagy-Britannia részvétele – akik nem hagyták magára az USA-t – annak a jele, hogy az exóta Trump ellenére a Nyugatnak még mindig van értékeket képviselő közössége. Egy olyan közössége, amelyik – az előző amerikai elnökkel ellentétben – ha azt mondja, hogy a kémiai támadás már vörös vonal, akkor az vörös vonal is marad.

 

(…)
Sme.sk, Komentár Peter Schutza: Západ trestá chémiu

Nyitókép: TASR/AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!