A Focus ügynökség a választók politikusokba vetett bizalmát vizsgáló felmérése látszólag nem szolgált meglepetésekkel. Nagyon érdekes adatokat tartalmaz ugyanakkor a felmérés második része, ahol az egyes pártok választóinak körében mutatják ki a megbízhatóság fokát.

 

Leginkább Peter Pellegrini szereplése figyelemreméltó, legalábbis a smeres választók körében Fico után a második, de 90 százalékot kapni hazai pályán nem elhanyagolható következményekkel járhat. Érdemes kihangsúlyozni, hogy a párt választói között ilyen magas megbízhatóságot Robert Ficon kívül még egyetlen smeres politikus sem kapott, még a legambiciózusabbak sem – Paška, Maďarič, de még az egykori koronaherceg, Kaluňák sem.

 

Kétségtelen, hogy a Smerben ilyen felméréseket hetente készítenek. Ebben a kontextusban teljességgel elképzelhető, hogy a nemrégiben nagy hirtelenséggel összehívott smeres közgyűlés csak Fico védekező manővere volt, hogy még időben megakadályozza még a felmerülését is Pellegrini emancipációjának.

 

 hirdetes_400x285  

Tény, hogy nem tudjuk az okát, de az eddig elképzelhetetlen forgatókönyv, a Fico nélküli Smer, egyre ésszerűbb alternatívának tűnik. Pellegrini nem csak hogy hasonlóan megbízható a párt szavazóbázisa szerint, mint az eddigi egyeduralkodó, de nagyságrendekkel elfogadhatóbb is mindenki más számára. A táblázat adatai kíméletlenül azt mutatják, hogy az SaS, OĽaNO, KDH és Sme rodina szemében Fico még Kotlebánál is nagyobb gonosz. A HZDS idejében ezt úgy mondták, hogy pocsék a koalíciós potenciálja. Ezért – kizárólag technikailag – a vezető személyének cseréje nagyon is logikus lépés volt.

 

Tisztán technikailag, mert a játékban nagyon sok nem hivatalos akadállyal is számolni kell. Főleg a Smer alapítójának hatalmas autoritása és presztízse, illetve a párt és a kormány irányításában megszerzett tapasztalatai, amit Pellegrininek még tanulnia kell.

 

(…) A Smer választhatja az igen kockázatos utat: radikális változásokat hajt végre. Vagy folytatja a jelenlegi formában, míg be nem áll a klinikai halál – amikor is már defibrillátorra lesz szüksége.

 

Sme.sk, Smer umiera, vytiahnite defibrilátor

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!