(…)

 

Milyen régóta tudta már az elnök úr, hogy a következő köztársaságielnök-választáson nem méretteti meg magát?

 

Ez az egész nem úgy volt, hogy elfoglalta az államfői posztját, majd másnap mindenkinek bejelentette, hogy csak egy megbízatási időszakra érkezett. Viszont a második megbízatási idejével kapcsolatos viták már nagyon-nagyon régen lezártnak bizonyultak az elnöki palotában. Ján Kuciak újságíró és a menyasszonya meggyilkolása, valamint a kormány ezt követő arrogáns hozzáállása jelentős mértékben befolyásolta Andrej Kiskát a további ténykedését illetően.

 

 hirdetes_810x300  

Az államfő nem hitt a saját fülének és a szemének, amikor látta a kormány arrogáns reakcióját a tömegtüntetésekre. Nem akarta elhinni, hogy az embereket a külföldi összeesküvéssel kapcsolatos konspirációkkal riogatják. Nem értette miért kellett egymillió eurót az asztalra tenni, de azokat a burkolóköveket sem értette a közjogi méltóságok kezében, amivel a békésen utcára vonuló polgárokat próbálták elriasztani.

 

Mindemellett sokkolták a titkosszolgálat azon információi is, amelyeket a Kuciak–Kušnírová gyilkosság után kért ki a maffia szlovákiai ténykedéséről. Az illetékes személyek évek óta tudtak ezekről az információkról, mégsem csináltak semmit. Lehetséges, hogyha valamit tettek volna az ügyben, akkor Ján Kuciak és Martina Kušnírová még most is élne. Ez az összes tény hozzájárult ahhoz, hogy az államfő konstatálja: az ország végzetes módon csődöt mondott, így folytatnia kell a harcot a jobb Szlovákiáért.

 

A gyilkosság után az államfő elgondolkodott azon, hogy csatába indul?

 

Nem. Egy bölcsesség szerint csak a bolond ember nem változtat a nézetein, ha körülötte a körülmények megváltoznak. Sajnos, ezek a körülmények nemcsak Ján Kuciak és a menyasszonya számára voltak tragikusak, hanem a társadalom számára is. Az államfő gondolkodása főként a jövőbéli politikai tevékenységével kapcsolatban változott meg. Míg Andrej Kiska eddig úgy vélekedett, hogy a politikai ténykedése nem lesz olyan aktív, addig a gyilkosság utáni körülmények teljesen megváltoztatták az elképzeléseit.

 

(…)

 

A nyilvánosság egy része úgy vélekedik, hogy Andrej Kiska csalódást okozott a döntésével, hiszen Szlovákiát az államfői pozícióból tudta volna a legjobban segíteni. Ön mit gondol erről?

 

Pontosan az történik, amire számítottunk. Azok az emberek, akik nem szerették, értékelik a döntését, míg az emberek egy másik része nyugtalan. Úgy vélik, hogy az államfő nem fejezte be a munkáját, és valahol félúton leragadt. Éppen ezeknek az embereknek – Robert Fico szavainak parafrázisát használva – mondjuk azt, hogy Andrej Kiska nem megy sehova. Igyekezni fog jobbá tenni ezt az országot.

 

(…)

 

Az elnök úr nemrég aktívan beavatkozott a kormánykrízisbe, behívatta miniszterjelölteket és az új minisztereket is. A média azt is észrevette, hogy például Denisa Sakovával nagyon sokáig beszélgetett. Tudja, hogyan zajlottak le ezek a beszélgetések?

 

(…) Azt elmondhatom, hogy az államfő mindegyik miniszterjelöltnek nyíltan elmondta, hogy mit gondol a közéletben nyújtott eddigi szerepléséről, és mely lépését véli hibásnak. Sokak szemében láttam, hogy ez nagyon kellemetlenül érintette őket. Emellett a jövendőbeli minisztereknek azt is elmondta, hogy figyelemmel fogja kísérni a ténykedésüket, és ha azt fogja látni, hogy valamit az ország vagy a polgárok érdeke ellen tesznek, akkor nyilvánosan és keményen fel fog lépni ellenük. (…) Az államfőnek ugyan nincs sok kompetenciája, de van ereje, az emberek pedig bíznak benne. Andrej Kiska visszaadta az elnöki hivatal tekintélyét, ugyanakkor nagy elismerésre tett szert.

 

(…)

 

Andrej Kiska megosztja Önökkel azt, hogy miként tekint Fico és Kaliňák támadásaira? Megérintik őt ezek a támadások, vagy professzionálisan, a politikai harc részeként tekint rájuk?

 

Meglepik őt. Mindig is azt gondolta, hogy a politikai harcokat az ország érdekében kell megvívni, és nem azért, hogy a polgárokat olyan személyes támadásokkal terheljék, amelyek egyáltalán nincsenek összefüggésben a jólétükkel. Annak ellenére, hogy ezek a támadások meglepik, a Smer elnökének, Robert Ficonak a gúnyos nyilatkozatait már olyan mértékben megszokta, hogy nem dühítik fel őt, éppen ellenkezőleg.

 

(…)

 

Sme.skPrezidentov hovorca Krpelan: Kiska nikam neodchádza a bude sa snažiť o lepšie Slovensko

Nyitókép: SME/Gabriel Kuchta

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!