Ön is úgy értelmezi Andrej Kiska szavait, mint a harc kezdetét a 2020-as választások utáni kormányfői posztért?

 

Nem szívesen találgatnék. Örülök, hogy bizalmat akar szerezni és a politikai tőkéjét az oly szükséges változás érdekében bevetni Az interjúból (szerk.megj. amit az aktuality.sk-nak adott) egyetlen dolgot lehet kiolvasni. Sok olyan ember volt, aki csalódott amiatt, hogy nem indul el az újabb elnöki mandátumért. Elfogadom, hogy megértette, hogy az államfő lehetőségei a változások előmozdítására korlátozottak, és ezért vélhetően máshogy és nagyobb mértékben szeretné befolyásolni ezeket a dolgokat.

 

Milyen esélyei vannak arra, hogy sikeres legyen? Van már olyan helyzetben, hogy bármit is reálisan képes legyen befolyásolni?

 

 hirdetes_810x300  

Egyértelműen. Tudatosítanunk kell, hogy 1991 óta Andrej Kiska államfővé választásáig csak két népszerűbb politikusunk volt. Vladimír Mečiar és Roberta Fica. Talán nem kell elmagyarázni, miért volt ez probléma. Ma ez az ember Kiska, a politikai tőkéje tehát már ebből is adódik. A népszerűsége nyilván a pozíciójából is adódik, de nemcsak. Hiszen időközben már több államfőnk volt, és egyik sem volt ilyen népszerű.

 

Döntése kiket veszélyeztethet politikailag?

 

A döntése még nem egyértelmű, és Kiska egyelőre nem akar semmi közelebbit mondani. Nyilvánvaló, hogy Kiska milyen értékeket képvisel. Ez a liberális demokrácia, szolidaritás, európai integráció és euroatlanti orientáció. Épp ezek jelentenek ma hiánycikket, hiszen a legerősebb ellenzéki pártnak is hiányosságai vannak e téren,

 

Ez azt jelenti, hogy az SaS veszélyben lehet?

 

Nem akarok tovább ebben a témában spekulálni. Nem tudjuk, hogyan akarja kihasználni a politikai tőkéjét.

 

 

Kivel alkothatna Kiska erős szövetségest?

 

Ő egyelőre még nem beszél új politikai erőről. A legbiztosabb és a legtisztább egy politikai párt létrehozása lenne, de ennyire nyíltan még nem fogalmazott. Ezeket a spekulációkat és alternatívákat meghagyom másoknak.

 

Előfordulhat, hogy a Spolu és a Progresívne Slovensko merül fel partnerként?

 

Nem tudok helyette beszélni és nem szeretnék spekulálni. De az értékrendje világos, a Globsecon elhangzott beszéde is ezt támasztja alá.

 

Maga Kiska, vagy bárki tőle már megszólította Önt is az együttműködésre?

 

Néha találkozunk, főleg Ukrajnáról beszélünk, de természetesen a szlovákiai politikáról is. Semmi többet jelenleg nem mondok ehhez.

 

El tudja képzelni az együttműködést vele?

 

A saját politikai jövőmet illetően egyelőre semmi sem változott.

 

SMEMikloš: Kiska reprezentuje to, čo tu chýba. Medzery má aj SaS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!