A felső nyugdíjkorhatár bevezetésének témája főleg a populizmus éltetése, de van egy olyan politikai másodlagos jelentése is, amit bűn lenne csak úgy szélnek ereszteni.

 

Noha elképzelhető, hogy a 64 éves nyugdíjkorhatár-plafonnal kapcsolatos ötlettől – ez ám a „haladás“ ahhoz képest, hogy a múlt héten még 65 év volt – a Most-Híd valóban szakmai okok miatt hátrált meg, de azon sem lepődnék meg, ha az elutasító hozzáállása mögött más dolgok is közrejátszanának.

 

Ha közelebbről megnézzük a Smer és a Most-Híd kapcsolatának a történetét, akkor látjuk, hogy Bugár autonóm politikája csak azokra az ügyekre korlátozódik, ahol Ficonak egyébként sem volt szüksége Bugár szavazataira, hiszen azokat máshol is be tudja szerezni. Olyanra, hogy Bugár kilőtte volna a Smer valamelyik (a marketing) szempontjából jelentős ötletét, sajnos, nem emlékszünk.

 

 hirdetes_300x300  

Épp ellenkezőleg: ha Ficonak nem volt máshonnan támogatása, például a „terrorellenes csomag“ alkotmányos részére (2015), Bugár rögtön kéznél volt (csakhogy a választások előtti „védelmezzük Szlovákiát“ jelmezbál nehogy megsemmisüljön).

 

A fentiek alapján azt mondani, hogy Fico őrült nyugdíjkorhatár-plafonjához már megvan a kellő számú támogatás az ellenzék részéről túl korai lenne. Az érzést, miszerint Bugár koalíciós szabadságot kapott arra, hogy kibohóckodja magát, paradox módon leginkább Švejna erősíti a leginkább, amikor – nagyon helyesen – a nyugdíjkorhatár-plafon ellen érvel.

 

(…)

 

Švejnának igaza van abban, hogy a nyugdíjkorhatár-plafon nem tartozik az alkotmányba.

 

Természetes, hogy nem, de a kérdés az, hogy mennyire tartozik az alkotmányba bírói jóváhagyás nélkül vizsgálati fogságban tartóztatni fe a „terroristát“, amit a Most-Hídnak nem volt probléma „alkotmányosítani“ akkor, amikor Ficonak hiányoztak a szavazatok… Az a könnyedség, amivel a Smer és a Most-Híd kikerüli a koalíciós szerződés vonatkozó részeit csak azért, hogy megindokolja az ellenzékkel történő szavazásást, jelentős mértékben támogatja azt a feltevést miszerint a koalícióban a harmóniára játszás fő poénja az, hogy a nyugdíjkorhatár-plafonról már régen kialakították a konszenzust.

 

(…)
Sme.sk, Peter Schutz: Strop podľa Hídu

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!