Azután, hogy az ország hét hónapig a spekulációk útvesztőjében tapogatózott azzal kapcsolatban, hogy ki mehetett el oly messzire, hogy megrendelje egy újságíró meggyilkolását, most azt állítja a rendőrség, hogy elfogta azokat a fiatalokat, akik maffiastílusban gyilkolták meg Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát.

 

Ennek a gyalázatos tettnek a megrendelőin kívül talán minden tisztességes és kevésbé tisztességes ember azt kívánja, hogy mindez igaz legyen.

 

Mert sokkal több minden forog kockán a rendőrség jó hírén kívül. Például az is, hogy milyen típusú országba tartozunk: maffiaállamba, ahol a védett réteg büntetlenül elhallgattathat egy újságírót.

 

 hirdetes_810x300  

Vagy egy olyan típusú országba tartozunk, ahol a demokratikus intézmények erősebbek, mint a gyilkosok és azok munkaadói.

 

A rendőrség Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban nyolc embert vett őrizetbe.

 

Ez lehet az első lépés ahhoz, hogy Ján Kuciak meggyilkolása ne maradjon a felderítetlen újságíró-gyilkosságok listáján. (…)

 

(…)

 

Miért éppen egy újságíró gyilkosságának kivizsgálása jelenti a próbatételt a demokrácia számára? Mert az újságíró a nyilvánosság alkalmazottja, sőt nagyon gyakran a polgárok egyetlen esélye a hatalmasok ellenőrzésére.

 

Amennyiben a hatalmuktól elvakított hatalmasok, a politikusokkal kapcsolatban lévő maffiák egy ilyen gyilkosságot megrendelnek, akkor ezzel ellene fordulnak azoknak, akiknek végül is felelősséggel tartoznak. És a társadalom számára ők a legveszélyesebbek.

 

Éppen ezért fogja az ország nagy feszültséggel várni a rendőrség további lépéseit. Az ország ugyanis sokkal több mindent követ figyelemmel, mintsem egy izgalmas bűnügyi esetet, vagy néhány PR akciót a rendőrségbe vetett hit felélénkítésére.

 

Sme.sk, Komentár šéfredaktorky: Toto je test fungujúceho štátu

NyitókéP. democratic-erosion.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!