Mit jelenthet Miroslav Lajčák külügyminiszter távozása a kormánykoalíció és Szlovákia külpolitikai irányultsága számára?

 

„A gond az, hogy egyre inkább eltűnik a külpolitikai konszenzus, mely megvolt, és Európa magjától nagyon gyorsan eljutottunk oda, hogy megkérdőjeleződnek a  szövetségesi viszonyaink és a stratégiai dokumentumaink.

 

Ilyen helyzetben Lajčák miniszter számomra azt jelenti, hogy a kormánykerék jó kezekben van, kormányból való távozása pedig veszteség lenne az országnak.

Közbelép valahogy a Most annak érdekében, hogy Lajčák maradjon? Nem teszik függővé például a kormányban maradásukat attól, hogy Szlovákia képviselve legyen Marrakesben, melynek köszönhetően  Lajčák maradhatna miniszter?

 hirdetes_810x300  

 

„Meggyőződésen, hogy a Most-Híd a héten egyértelműen kiállt Lajčák mellett.

 

Ahhoz, hogy átértékelje döntését, elsősorban Peter Pellegrini kormányfőnek és a Smernek kell lépnie.“

 

Mennyire lenne garancia az önök számára Robert Fico külügyminiszter, hogy az ország külpolitikai orientációja nem változik?

 

„Erre a kérdésre a megfelelő időben válaszolok.“

Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után a Most követelte Fico távozását a kormány éléről. Hogy tekintenének önök arra, ha valamilyen pozíciót szeretne magának az új kormányban?

 

„Örülök, hogy a márciusi történések után új kormány alakult, és többé-kevésbé egyetértettem az összetételével.

 

Nem szeretnék benne semmilyen változást. Azt gondolom, hogy eljött az idő arra, hogy Fico egy kicsit megpihenjen a parlamentben.

(…)

Koalíciós partnereik veszélyesnek tartják az ENSZ migránspolitikai dokumentumát. Lát benne olyasmit, ami félelmet kellene, hogy keltsen az emberekben?

 

„Többször is elolvastam a javaslatot, sőt, még a szlovák fordítást is. A kritikusok a kötelező szóval érvelnek. A paktumban a ,commitment‘ angol szó szerepel, amit kötelezőként fordítottak szlovákra, de nincs szó kötelező érvényről, még jogi értelemben sem.

 

Az angolban létezik az ,obligation‘ szó, melynek valóban jogi kötelezettségű ereje lenne.

(…)

Milyen jelzést adna Szlovákia a világnak, ha senki nem menne Marrakesbe?

 

„Attól félek, hogy rossz fényben tűnnénk fel, ha senki nem képviselné Szlovákiát. A politikusok keverik a menekültkérdést a migrációval. Ez a dokumentum azonban csak a legális és irányított migrációt érinti.

(…)

Andrej Danko azt mondta, hogy Orbán Viktor Magyarországa és Kaczynsky Lengyelországa politikai példa Szlovákiának. Milyen vele a koalíciós együttműködés?

 

„Mindig félek az ilyen kijelentésektől, hiszen nem olyan régen még Kárpátok-szerű demokráciánk volt Szlovákiában. amely alatt Vladimír Mečiar korszakát értem. Sokan emlékezhetnek a negatívumokra és a kockázatokra és nem tudom, hogy az emberek szeretnék-e ezt vissza. Ez döntse el mindenki saját magának, én viszont határozottan ellenzem mindezt.“

(…)

 

Mi jelenti a vörös vonalat a Most számára? Mikor gondolkodnának el a kormányból való távozáson?

 

„Nem tudok konkrét példát elképzelni arra, hogy mit kellene Dankonak tennie. Az a fontos, hogy garantálva legyen a kormányprogram betartása.“

 

(…)

SME – Cséfalvayová z Mosta-Híd: Kolegovia z SNS našli slabé miesto ministra Lajčáka a zaútočili

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!