Jelenleg nagyon naivnak tűnik az az elképzelés, hogy az ország orientációjához szükséges kulcsfontosságú törvényekről Szlovákiában a bírói elit fog dönteni.

 

Ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság ne váljon az elhasználódott politikusok szanatóriumává, minden olyan személynek az igyekezetére szükség van, akik az Alkotmánybíróság összetételéről döntenek.

 

Robert Fico alkormánybírói jelölése felvetheti bennünk azt a kérdést, hogy ezt az árat kell-e az országnak megfizetnie azért, hogy Fico politikai pályafutása befejeződjön?

 

 hirdetes_810x300  

Csakhogy egy olyan országban, ahol a jogállam és a bírói tisztesség után epedezünk ez a kérdés tárgytalan.

 

Az alkotmánybírói posztnak nem szabadna a politikai egyezkedés tárgyát képezni. De Fico nyugdíjbavonulási tervének részét sem.

 

Van valaki, aki valóban hisz abban, hogy a kinevezése napjától Fico felhagyna a Smer szellemi vezérének szerepével és a közismertté vált hatalom utáni vágyakozása abban a pillanatban semmié foszlana? Valaki még hisz abban, hogy Fico képes lenne függetlenül dönteni olyan kérdésekben, amelyek nem kedveznek a Smer szponzorainak?

 

(…)

 

Amennyiben valóban szeretnénk megújítani az ország erkölcsösségét és tisztességességét, akkor ezt az igyekezetet kellene tükröznie az Alkotmánybíróság összetételének is.

 

(…)

 

Fico jelölése egyúttal az Alkotmánybíróságra irányíthatja a nemzet figyelmét, ugyanis egy szerencsétlen választás eredményeit az ország sokkal hosszabb ideig fogja cipelni, mint egy parlamenti választás időszakát.

 

Mindenesetre Fico jelölésének abban az esetben is súlyos következménye lesz, ha nem választják meg alkotmánybírónak – egyértelműen meg fogja mutatni, hogy Fico távozófélben van, csak éppen kétségbeesetten keresi azt a helyet, ahova mehetne.

 

Sme.sk, Beata Balogová: Ústavný súd nemôže byť politickým sanatóriom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!