Az országok harmonikus együttélésének elve egészében véve csodálatos dolog. Miért vált akkor az Európai Unió katasztrófaövezettté? A Római Birodalom sikere adhat pár ötletet a kérdés megválaszolására.

 

A rómaiak a birodalmat szinte kizárólag katonai erejükkel építették ki. De csak ezzel nem tudták volna sokáig fenntartani: több mint 500 éven keresztül nagyjából 300 ezer légiós járőrözött a birodalom hozzávetőlegesen 2 millió négyzetmérföldes (5,18 millió négyzetkilométeres) területén, amelyen cca. 60 millió ember élt. Mi volt hát a titkuk?

 

A kulcs egy paradoxon: a rómaiak sosem törekedtek tudatos birodalomépítésre. Amint elindultak ezen az úton, látták, milyen előnyökkel járhat, de sosem tervezték meg. A siker a nehezen megszerzett tapasztalatok eredménye volt.

 

 hirdetes_810x300  

Az egész azzal kezdődött, hogy Róma apránként leigázta egész Olaszországot az i.e. 3. században. A rómaiak itt azt tanulták meg, hogy a jogi megállapodások és szövetségek, a kereskedelem, a beházasodás és a közös katonai haderő segítségével az ellenségekből barátok válhatnak.

 

A rómaiak az első, kartágói hadjáratuk során i.e. 241-ben megszerezték első provinciájukat (tartományukat), Szicíliát; Második győzelmükkel (Hannibal ellen) i.e. 202-ben elfoglalták Észak-Afrikát és Spanyolországot. „Külföldön” lévén Rómának jóval nehezebb volt megnyernie magának a helyiek támogatását.

 

A kormányzó testület (…) a helyi elittel működött együtt a „kölcsönös előnyök” érdekében. De mindig ugyanazokat az általános elveket alkalmazták. A legjobb az egészben, hogy Róma minimális igényeket támasztott [a provinciák felé]: béke fenntartása, adófizetés, katonákat adni a hadseregbe. Természetesen voltak lázadások és zavargások, ahogy korrupt hivatalnokok is, de volt olyan jogi eljárás is Rómában, ami megbüntette őket. (…)

 

Ha az EU hasonlóan haladt volna, lépésről lépésre, a „mi tudjuk a tutit” tervek nélkül a közös valutáról, az Európai Egyesült Államokról és az uborka görbületének szabályozásáról, nem úgy nézne ki az egész, mint egy óriási katasztrófa. (…)

 

 

Spectator.co.uk, Peter Jones: Why the Roman empire worked – and the EU empire doesn’t

Nyitókép: Pinterest.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!