A MTVA vezetői minden követ megmozgattak, a külhoni magyarság mégsem nézheti anyanyelvén az M4-en az Európa-bajnokságot. Ismert, a közmédia UEFA engedélyére a román és a szlovák fél nemet mondott. Aktuális beszélgetés Kobza Miklóssal, az MTVA sajtófőnökével készült. Az interjú a Sportolunk.sk szlovákiai magyar sportportálon jelent meg. 

 

Az MTVA elintézte UEFA-nál, hogy az M4-en a határon túl is sugározhassa a labdarúgó Eb mérkőzéseit. Erőfeszítéseit a román és a szlovák fél viszont megakadályozta.

 

Valóban, mindent megtettünk, hogy a labdarúgó Eb – legalább magyar vonatkozású –mérkőzéseit átsugározhassuk a határokon túlra. Az UEFA elfogadta érveinket, tehát engedélyezte, de a szlovák és a román fél az utolsó pillanatban szembefordult, és megtagadta az együttműködést. A geoblokk feloldásához északi szomszédunknál a szlovák közmédia nem járult hozzá, Romániában pedig az üzleti érdek írta felül a magyar sugárzást. Romániában – miután a román közmédia padlóra került – a Deutsche Telekom leányvállalatához kerültek a sportjogok.

 

 hirdetes_400x285  

A műsor kódolását át lehet-e hárítani a szolgáltatókra?

 

Az MTVA kötelessége, hogy ha a szerződése alapján kódolnia kell, akkor azt végezze is el. Mi azonban mindent megtettünk azért, hogy az Eb magyar meccseit ne kelljen kódolnunk, és ezt el is értük az UEFA-nál. Ráadásul, korábban abba is jelentős energiát fektettünk, hogy határon túli kábelterjesztéssel elérhetőek legyenek a magyar közszolgálati adók. Ezt a munkát döntötte romba az üzleti és a politikai érdek.

 

A vasárnapi Forma-1-es futamot a külhoniak gond nélkül nézhették a Dunán, ez a megoldás reményt kelt-e a jövőre nézve, avagy csak kivételes esetnek tartja?

 

A hétvégén a Forma-1 adása műsorváltozás miatt került a Dunára, hiszen annak fő helye az M4. A sportadón viszont párhuzamosan Eb-meccsek voltak.

 

Romániában vannak olyan települések, ahol éppen a szlovák köztelevízió által sugárzott Eb-mérkőzéseket nézik. Rájuk nem vonatkozik a kódolás?

 

Nincs információnk arról, hogy a szlovákoknak milyen megállapodása van a románokkal, vagy éppen az UEFA-val. Alapesetben elmondhatjuk viszont, hogy amennyiben nincs semmilyen szerződés egymás között, vagy az UEFA-val, akkor a szlovák közmédia vagy véletlen, vagy tudatos, de mindenképpen súlyos jogsértést követ el azzal, hogy jogvédett tartalmat átsugároz Románia területére.

 

Amennyiben az MTVA birtokolja az adott műsorok kizárólagos tévés jogait, a Magyarország területén fogható külföldi adások ellen önök emeltek-e valaha kifogást?

 

Az MTVA tiszteletben tartja a magyarországi nemzeti kisebbségek jogait. Ezért szemet hunyunk afelett, ha román, szerb, vagy szlovák anyanyelvű műsorfolyamot kívánnak elérhetővé tenni Magyarország területén, hogy azt a magyar nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön élvezhessék. Mi ezt a kisebbségi politikát tekintjük európai követendő magatartásnak.

 

Túlzás azt állítani, hogy kimondottan a magyar nyelvű adássugárzás zavarja a két szomszédos ország tévétársaságait?

 

Sajnos az állítás nem áll messze a valóságtól, mindezek mellett valószínű, hogy a háttérben komoly üzleti érdekek is rejlenek.

 

Jelenleg a Mediaklikk.hu oldalon követhetők online az MTVA csatornái, böngészőbe telepített appok segítségével kikerülhető a kódolás. A stream azonban akadozik, lehet ezen segíteni?

 

Mivel kérdése egy jogkövető magatartás megkerülésére vonatkozik, kérem, engedje meg, hogy erre a kérdésére ne válaszoljak…

 

Sportolunk.sk, Interjú: A szlovák fél nemet mondott az M4 közvetítésére

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!