Részlet a Csáky Pállal készült beszélgetésből:

 

(..)

 

Migrációs krízis

 

 hirdetes_400x285  

Attól félek, hogy ez nem európai, hanem világszintű probléma. A migráció még évekig aktuális lesz. Nagy tömegek állnak készen az indulásra Közép-Afrikába, továbbiak Közép-Ázsiában. A klímaváltozás és a politikai krízisek az embereket szülőhelyük elhagyására kényszerítik. Az Európai Unió erre nincs felkészülve.

 

Az, amit az EU és Németország tett a múltban, hogy beengedett 1 200 000 embert regisztráció nélkül, még nem történt meg a történelemben. Európa nem tudja majd egyedül megoldani ezt a világproblémát. Véleményem szerint be kell vonnunk a NATO-t és ki kell alakítanunk biztonsági zónákat Észak-Afrikában és Északnyugat-Ázsiában. Nem csak városokról beszélek, de nagyobb területekről is, ahol a NATO garantálná a biztonságot.

 

Az EU, az USA, de szerintem a gazdag arab országoknak hozzá kellene járulniuk ahhoz, hogy olyan infrastrukturális és gazdasági körülményeket teremtsünk, amelynek köszönhetően az emberek le tudnak telepedni és nem lenne okuk Európába indulni. Nagy erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy szűrőzónákat hozzunk ott létre. (..)

 

Magyarországi népszavazás 

 

A referendum célja a legitimitás növelése volt azért, hogy a magyar kormány és a magyar miniszterelnök a tárgyalások során Brüsszelben meg tudja majd mutatni, hogy az nem csak az ő véleménye, de a lakosságé is. Ebből a szempontból a referendum eredménye nem túl jó. A felmérések szerint a közvélemény 70-75 százaléka visszafogottan viszonyul a migránsokhoz. Az embereknek olyan érzésük lehetett, hogy ez nem csak erről a témáról szó és belpolitikai kontextusa is van. Ezért inkább otthon maradtak. Akkor is, ha elismerem, hogy a több mint 90 százalék szintén erős érv. Nyugat-Európában azonban az a gyakorlat, hogy ha egy referendum a törvény alapján érvénytelen, akkor olyan, mintha nem is létezne.

 

Ennek ellenére a Visegrádi Négyeknek aktívaknak kell maradniuk, mert a migráció nyomása gazdasági szociális és biztonsági szempontból is veszélyezteti az összes európai államot. Az Iszlám Állam ide küldi saját embereit, az Europol elnöke azt mondta az Európai Parlamentben, hogy Európában a terroristaszervezetek minimum 15 000 potenciális harcosa lehet . Csak korlátozott információkkal rendelkezünk róluk.

 

Ha úgy tekintünk a helyzetre, mint egy olyan világprobléma amely folytatódni fog, indokolt azt várni mindenkitől, hogy együtt fog dolgozni a megoldáson. Így fogom fel a szolidaritást. Én már kritizáltam a V4-et, mert nem használja ki a valóságot, hogy az EU elnöklő országa épp ebből a csoportból került ki. Ma úgy néz ki, hogy Nyugat-Európa és Brüsszel megoldásokat javasol, most azt hagyjuk, ezek mennyire reálisak, de mi mindig csak nemet mondunk. Kihasználhatnánk az elnöklő ország adta lehetőségeket és jogokat, hogy alternatív javaslatokat tegyünk le az asztalra.

 

TERAZ.SK –  PÁL CSÁKY: Napriek vernosti Mostu–Híd Ficova vláda štyri roky nevydrží

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!