Sok képviselőnek a mai napig nem esett le, hogy az államot, a polgárokat és a nemzetet képviselik, nem pedig egy ötödrangú kocsmai banda csavargói. “Igaz, hogy a múlt rendszerben gyakran “csendben kellett maradni”, de az, amit manapság a parlamentben látunk, az mérföldekre van a civilizált, demokratikus vitától” – mondta Rudolf Schuster egykori elnök a TASR-nek adott exkluzív interjúban.

 

“Figyelmükbe ajánlanám a Szlovák Nemzeti Tanács 1990. március 1-jei tárgyalásról készült tévéfelvételt. Én voltam az, aki bevezette a parlamenti tárgyalásokról az egyenes közvetítést. Ha hisznek nekem, ha nem, de akkor a két eltérő rezsim képviselői, a legnagyobb politikai opponensek sem viselkedtek olyan méltatlanul, mint ahogyan a jelenlegi képviselőink viselkednek a parlamentben akkor, amikor nem férnek a bőrükbe. Annyi sértés, szitok, és kétes kifejezés hangzik el, hogy az ember rosszul van tőle”

 

– konstatálja a volt köztársasági elnök.

 

Egy politikusnak úgy kellene viselkednie és fellépnie, hogy a választóinak és a családjának ne kelljen  szégyenkeznie miatt, sőt, saját magának sem” – teszi hozzá Schuster.

 hirdetes_810x300  

 

(…)

“A múlt rendszerben a tisztségviselőknek nagy lakásuk volt, autójuk esetleg víkendházuk. Ez volt minden. Manapság, miután a politikusok elhagyják hivatalukat, félnek élvezni mindazt, amit a politikai életük során összeharácsoltak. Csak gondolkodjanak el azon, hogy milyen vagyonnal léptek be a jelenlegi politikusainak a politikába, és mijük van nekik és a legközelebbi családtagjaiknak azután, hogy távoznak a politikai életből. Önök tényleg azt gondolják, hogy valaha is fény derül arra, hogy hol végezte az a több milliárd korona, amit ez az állam a „szerencsétlen“ politikai döntések miatt elveszített?“

 

– kérdezi.

 

“Azt, ami napjainkban történik – a kommunizmus ideje alatt a legnagyobb káderek sem engedhették volna meg maguknak. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb különbségek az ember mivoltában lakoznak, és mindegy, hogy éppen milyen rezsim van hatalmon. Én az emberi mivoltomat sosem adtam volna el – se panziókért, se szlovákiai tulajdonokért, se rejtett külföldiekért”

 

– fejezte be Schuster.

 

Teraz.sk, Rudolf Schuster: Mnohým poslancom ešte nedošlo, že nie sú vagabundmi z krčmy

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!