A nyugati média által a magyar kormányfőről kialakított kép, miszerint a demokrácia ellensége és antiszemita, undorító.

 

(…) Tekintsünk át néhány olyan tényt, amit Bécstől nyugatra sokan képtelenek megérteni. Magyarország demokratikus ország, sokféle politikai párttal (amelyekből sokkal több van, mint mondjuk az USA-ban, ahol csak egyetlen lépésre vannak az egypártrendszertől). (…)

 

Orbán sokak haragját váltotta ki az illiberális demokráciáról szóló beszédével. Szeretném hangsúlyozni a demokrácia szót ebben a kifejezésben, amelyet tajtékzó kritikusai rendre ignorálnak. Ugyancsak meg kell említenem, hogy a kortárs magyar szóhasználatban a „liberális” nem jelent sem „civilizáltat”, sem „felvilágosultat”, sem „nagyvonalút”, hanem a baloldaliság szinonimája. Elfogadom, hogy ez a baloldalellenes álláspont nem szerez támogatókat Orbánnak a Guardian olvasóinak körében, de bízom benne, hogy készek elfogadni, hogy valaki, akinek más a véleménye, nem nevezhető automatikusan nácinak. (…)

 

 hirdetes_400x285  

Az a kritika, hogy Magyarországon már nincs plurális média, különösen zavarbaejtő. (…) Mindig érdekesnek találtam, hogy a magyarul nem tudó emberek úgy érzik, joggal vádolják Orbánt azzal, hogy „szájkosarat tesz a sajtóra”.

 

Azok számára, akik nem magyarok, szolgálhatok egy hosszú listával azokról a televíziós, rádiós, nyomtatott és internetes médiumokról, amelyek nem csak hogy készek kritizálni Orbánt, de kizárólag annak szentelik magukat, hogy megsemmisítsék őt. (…)

 

Orbánt a migráció kezeléséért is elítélték. Egyesek a beáramló embertömeg táborokban tartását indokolatlannak tartják. Lehet, hogy nem ez a legjobb megoldás, de ellentétben az EU-val – ami csak ül a fenekén zavarodottan – Orbán tényleg csinál valamit. Menekültek fia vagyok én is, és biztosíthatom önöket, hogy ha a szüleimet is táborban helyezték volna el amikor megérkeztek Angliába 1956-ban, biztonságot és rendszeres étkezést biztosítottak volna számukra, nem panaszt, hanem köszönetet mondtak volna.

 

A legundorítóbb Orbán ellen felhozott vád, hogy antiszemita – mert a Közép-európai Egyetem mögött álló milliárdos, Soros György, zsidó. Orbán volt az, aki bevezette a holokausztról való oktatást az iskolákba, átvitte a holokauszt-tagadásról szóló törvényt, az Orbán-kormány finanszírozta a Saul fia című, Auschwitzról szóló filmet, ami Oscar-díjat nyert.

 

Fotó: TheGuardian.com

 

A felsőoktatási törvény módosítása, amely legutóbb keltett izgalmat, 28 intézményt érint Magyarországon, amelyek közül 27-nek találtak  szabálytalanságokat a működésében (felületes adminisztráció, ami senkit nem lep meg, aki járatos az egyetemi világban). Egyet sem büntettek meg vagy zártak be.

 

A magyar egyetemek sok akadémikusa, talán a túlnyomó többség helyteleníti a törvényi változtatásokat, amelyek szerintük rossz hatással lesznek a kutatásra, de a Közép-Európai Egyetemet nem kívánják megbüntetni: éppenséggel az egyetem szeretne magának privilegizált bánásmódot.

 

Ez az egész egyáltalán nem pusztán a szólásszabadságról vagy a kutatás szabadságáról szól. A CEU jogilag magyar egyetem. A módosítás után is ugyanúgy állnak ugyanazok az épületek, ugyanaz a kantin, ugyanazok a kurzusok folynak tovább, ugyanúgy lehet tovább elégedetlenkedni Orbán miatt, és a diákok továbbra is olyan papírt szerezhetnek végzettségükről, amelyet Európa-szerte elismernek. A kormány nem érhet el hozzájuk.

 

Ami nem folytatódhat egy új megállapodás nélkül, az az a gyakorlat, hogy a CEU kiadhat olyan diplomát, amit az Egyesült Államokban bocsátanak ki – az egyetemet New York államban jegyezték be – anélkül, hogy campusa lenne ott. Mostanáig ugyanis a CEU-diákok kettős játékot játszottak.

 

Nyilvánvalóan ez vonzó volt a diákok számára, de miután a CEU elveszti ezt a lehetőséget, az egyetem kevesebbet for érni a piacon. Ugyanakkor ha a CEU tényleg olyannyira a kiválóság központja, amennyire támogatói annak tartják, akkor bizonyára továbbra is képes lesz magához vonzani a diákokat. Mindez sokkal inkább a helyek és pénz kérdése, mintsem bármi másé.

 

 

TheGuardian.com, I don’t recognise Viktor Orbán as a ‘tyrant’

Nyitókép: TheGuardian.com

(Fordítás: Mandiner.hu, Körkép.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!