2010-ben a választások előtt a Markíza stúdiójában együtt álltam Hunčík Péterrel és Szigeti Lacival, egyenesen Bugára Béla mögött azért, hogy  kinyilvánítsam a támogatásomat a pártjának. Ma mindezt visszavonom.

 

De valahogy másképpen kell elkezdenem. Az emberek a Most-Híd alapító környezetéből teljesen más szövetséget alkotnak, mint mondjuk amilyet a HZDS, SDĽ vagy éppen a Smer alkotott. Sokan szembeszálltak a kommunizmussal, mindegyikük ellenszegült Mečiarnak és mindannyian támogatták azokat a reformokat, amelyek Szlovákiát a működőképes gazdaság útjára terelték. Emellett a NATO-ba és az EU-ba is bejuttatták, tehát a nyugati civilizációba. Nem volt ez könnyű, sőt, néha az egészségük is megszenvedte, így a Most-Híd embereinek inkább tisztelet jár, nem pedig napjaink olcsó gúnyolódása.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Egyáltalán nem gondolom azt, hogy Bugár egy áruló, sőt, nem érzek haragot vagy éppen utálatot sem. Csupán hiányérzetem van.

 

Amikor a Most-Híd belépett ebbe a koalícióba, hallottam, hogy az európai felelősségtudatról beszélnek, arról, hogy szükség van egy életképes kormány kialakítására, és egy közös harctérre az extrémizmus ellen. Igen, mindent hallottam, de egy kicsit sem tudtam benne hinni. A Most-Híd olyan gyorsan és olyan olcsón tette újra lehetővé a Smer számára az egyeduralmat, hogy nem hagyott semmiféle teret számomra a  kételkedésre. Megértettem, hogy Bugár döntött – és búcsút intett korábbi önmagának.

 

Azóta mindaz, aminek titokban kellett volna maradnia, egy csöppet sem kecsegtetően a felszínre tör. Napjainkban Bugár ugyanúgy részese annak a környezetnek, amely lehetővé tette a csalásokat, Hedvig szenvedését, a túlárazott autópályákat és vámokat, valamint Paškának az egészségügy szétlopását (…). Ő még mindig a tágabb felelősségtudatról beszél, de egy olyan környezetben, ami így működik, nem lehet úgy létezni, hogy a saját mivoltunk ne deformálódjon.

 

És pontosan ez történik a választások óta.

 

Figyelem, ahogy a parlamentben a Most-Híd nemcsak szavaz, hanem érvel és együtt nevet Glváčcsal és Hrnkoval. Napjainkban mindegyikük ugyanazt az értelmi világot képviselik. Látom azt is, hogy a kormányban a Most-Híd a belügyminiszter maradása érdekében szavaz. Mert ez is közös érdek, Bašternák-nem-Bašternák. És azt is regisztrálom, hogy a Most-Híd beengedte  soraiba a Hrnčiar-féle politikai prostitúció mentalitását. A közlekedésügyi minisztériumért? Nem. Azért, mert hasonló a gondolkodásuk.

 

Ez már nem az a Most-Híd, amit a szlovákok előtt is tudok támogatni. Erre már sajnos nem vagyok vevő, Béla. Csodás volt az a sok dacolással és harccal teli közös év. Tiszteletre méltóak. Manapság, sajnos, mindez a múlté.

 

Sok szerencsét, barátom.

 

týždeň.sk, Štefan Hríb: Editoriál: Veľa šťastia, Béla

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!