Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a Párizsi Klímaegyezményből. Az első reakciók az apokalipszis első felvonásának jeleneteit festik le. Nem szívesen zavarom meg a közös siránkozást, de a helyzet azért nem ennyire drámai.

 

Az USA távozása a klímaegyezményből közel sem katasztrófa, azon egyszerű oknál fogva, hogy a szóban forgó megállapodás meglehetősen furcsa. Olyannyira furcsa, hogy szinte nem is számít, hogy az USA az aláírói közé tartozik, vagy sem.

 

„A Párizsi Egyezmény semmi konkrét kötelezményt nem jelent az országok számára, de feltételezi, hogy az egyes államok javaslatokat tesznek konkrét intézkedésekre az üvegházhatású gázok koncentrációjának csökkentésére vonatkozóan”

 

nyilatkozta a .tyzden.sk-nak Radovan Kazda, az Energie-portal.sk napilap és portál főszerkesztője, aki környezetvédelmi elemző is.

 hirdetes_400x285  

 

„A politika így képes megnyugtatni a nyilvánosságot, mert az arra kényszerítette a politikusokat, hogy felvegyék a harcot az üvegházhatású gázok ellen, ugyanakkor lehetővé tette számukra, hogy tovább építsék az új, tiszta energia piacát új szabályozások segítségével. Szinte az összes fejlett ország fogadott el ilyen intézkedéseket, beleértve Szlovákiát is”

 

De akkor mire fel ez a felhajtás, hogy [az amerikai elnök lépésével] ökológiai katasztrófa következett be.

 

„A Trump döntése miatti nyugtalanság egyrészt az amerikai zöldenergiával foglalkozó cégek köréből származik. De aggódnia az egyezmény többi országának is kellene, mivel az USA már most is kihasználja versenyképességét az olcsó energia előállításában (…)”

 

Ennek ellenére azok a célok, amelyeket az aláíró országok deklaráltak sok esetben nevetség tárgyává válnak. Például a Kínával és Indiával szemben megfogalmazott [egyezménybeli] elvárások semmilyen fájdalmas gazdasági intézkedést nem követelnek meg részükről, és lehetővé teszik számukra a kibocsátás fokozását.

 

(…) Még ha az amerikai gazdaság teljesítené is az Obama által tervezett tiszta energiára vonatkozó programokat, valószínűleg akkor sem érné el a célul kitűzött 30 százalékos kibocsátás-csökkentést. Az amerikaiak végül gazdasági károkat elszenvedve, nemzetközileg megszégyenülten (a kitűzött célok be nem tartása miatt) és nevetségessé válva (az előre irreálisnak tűnő célok kitűzése miatt) kerülnének ebből ki.

 

Mikor Trump az mondta, felmondja a klímaegyezményt, hogy a többi ország vezetője ne nevethesse ki, az primitíven hangzott ugyan, de lényegében igaz volt. Barack Obama ugyanis olyan amerikai célokat határozott meg, amelyek túlságosan ambiciózusak, grandiózusak és irreálisak voltak. És a világ látta ezt. Obama tudta, hogy egy ilyen valamit a szenátus sosem hagyna jóvá, hiszen olyan politikusok ülnek benne, akiknek választói minden egyes gazdasági szabályozást a sajátjukból fizetnek meg (…)

 

.tyzden.sk, Odstúpenie od parížskej dohody nie je katastrofa

Nyitókép: theglobeandmail.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!