A nyolcvanas évek végén a szlovákiai magyarok egy kivételes generációja jelent meg Szlovákiában. Már 1987-ben megalapították a a szlovákiai magyar írók PEN Klub szervezetét és 1989 novembere előtt a Független Magyar Kezdeményezés mozgalmat. Olyan emberek tartoztak ide, mint Nagy László, Szigeti László, Tóth Károly, Hunčík Péter, Grendel Lajos, Öllös László  és társaik.

 

November után elváltak útjaik. Szigeti megalapította a Kalligram kiadót, Nagy a politikába került, Öllös egyetemi professzor lett, Tóth haláláig a Fórum Intézetet vezette, amely már 25 éve foglalkozik a kisebbségek problémáival. Grendel ismert író. Kiemelkedő egyénisége ennek a generációnak  Hunčík Péter pszichiáter, író és publicista.

 

1991-ben ő is ott volt a Fórum Intézet megalapításánál, 1992-ben megalapította a Márai Sándor Alapítványt azzal a céllal, hogy támogassa a szlovák-magyar párbeszédet segítő aktivitásokat. 1993-ban társszervezője volt az „Élet az etnikailag vegyes határon” nemzetközi konferenciának, amely azon a kétvagonos vonaton zajlott, amit a kommunizmus évei alatt Kádár János használt.

(…)

  hirdetes_300x300   

A szlovákiai magyarok hatalmas mértékben járulnak hozzá egymás megértéséhez és a közép-európai kultúrához. Minden, amit tesznek, Szlovákia kultúrájának részét képezi. Ezért nagy megbecsülés és tisztelet illeti meg őket!

 

František Mikloško rovata.týždeň hetilap
kép: dennikn.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!