Andrej Danko arra használta ki a nyári szünetet, hogy jeles tanulóként megtanulja a politikai kommunikáció nagy leckéjét – a téma elterelésének művészetét. (…) Mint ahogy Dan Draper mondaná a reklámgurukról szóló Mad Men sorozatban: „Ha nem tetszik neked a beszélgetés menete, gyorsan válts témát.”

 

Az a művészet nagy alkotást követel. Olyat, aminek hatására túlharsogják, beporozzák és eltakarják a korábbi világot. Ha ez nem történik meg, akkor munka hatása elmarad és a politikus hivatást tévesztett. Andrej Danko azonban ennek a művészetnek a Mona Lisaját próbálta meg elérni, ezért felmondta a koalíciós szerződést. Úgy, hogy azt egyre több ember lássa, hajlandóak legyenek kiállni a sort azért, hogy egy kötelező „szelfit” készítsenek vele. (…)

 

 

Vagy csak kétségbeesésében csinálta? Inkább az utóbbi. Másképp nem tudott volna kikecmeregni ebből a katasztrófából. Az uborkaszezon ellenére már két hete emelkedik a hőmérséklet nem csak a levegőben, hanem a politikai téren is. Először Peter Plavčan oktatásügyi miniszter kavart be azzal, hogy egyszerűen engedte szétosztani a kutatásra és tudományra szánt uniós pénzeket a koalíciós szponzoroknak hamis cégeken keresztül.

 hirdetes_810x300  

 

Tudta, hogy a szlovák tudományos közösségnek nincs karizmatikus szóvivője és inkább mártírként élvezik saját tehetetlenségüket. Remélte, hogy az uborkaszezon elvégzi a dolgát és az elrontott felhívás után csak „bűz és csend” marad. Nem így történt, néhány ügyes szlovákiai tudós merészen megszólalt az ellenzék őrkutyái pedig (mert más, konstruktív szerepről már rég lemondtak) felkapták a témát, ami a nyár közepén elhozhatja a forró őszt.

 

Ezután pedig Plavčan miniszter, akinek kommunikációs képességei kimerülnek a kérdések rendes megköszönésében másodszor is térden lőtte magát. A minisztériumban dolgozó kisebb halak felelősségre vonása,  szakmai (vizsgáló) bizottság létrehozása, szabályváltoztatásokra tett ígéretek és alázatosság helyett elkezdte védeni a védhetetlent.

(…)

 

Tyzden.skMichal Novota: Majster presmerovania
kép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!