Szlovákia fő antiszemélyisége 2017-ben a .týždeň szerkesztősége szerint Bugár Béla. Nem hiszem. Annak ellenére, hogy a Most-Hídnak elég sok mindent fel tudnék róni. (…)

 

Nem kell azon lovagolni, hogy a Most-Híd elárulta-e választóit, akik hittek Bugár kijelentéseiben, miszerint a Smerrel nem lép kormányra. Minden kétségen felül áll, hogy igen. Ellenben, ami kétkedésre ad okot, az az, hogy volt-e más út a választások után. Bugárék balszerencséjére alternatív történelem nem létezik, így nem is tudják összehasonlítani a két forgatókönyvet.

 

Nem alakult – talán épp szerencsénkre – egy Sulík-Matovič-Bugár-Procházka-féle kormány… és igen, közéjük került volna Danko is. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartom, hogy a Most-Híd egyetértett azzal, hogy Kaliňák belügyminiszter maradhasson, ahogy azt is, hogy a Smerrel olyan gyorsan „kisütötték” ezt a koalíciót. Számomra Kaliňák már a Bašternák-ügy előtt is vörös vonal volt, amit nem szabadott volna átlépni.

 

  hirdetes_300x300   

És hogy a Most-Híd által elért hat százalékig terjedne csak a vegyespárt hatalma és befolyása? Hülyeség. Bugárék nélkül a Smer nem alakíthatott volna kormányt. Meggyőződésem, hogy ha Fico dühében előrehozott választásokra játszott volna, és ha Bugár kimondta volna a választóknak, hogy a fő oka ennek, hogy Fico makacsul támogatja Kaliňákot, gyorsan megmutatta volna magát a kormányfő legfőbb problémája. Hogy szolgalelkű. Mozgásterét egyik oldalról az oligarchák határolják be, a másikon Kaliňák. (…)

 

Mikor a Most-Híd belépett ebbe a kormányba, a kormánypártok kölcsönösen kijelentették, hogy nem tekintenek vissza a múltba. Vagyunk, amik vagyunk, húzunk szépen egy vörös vonalat, és legfeljebb ettől a vonaltól várunk el alapvető tisztességet… Kissé naiv elgondolás. Egy nő a nem csak a férjét kapja a házassággal, hanem annak egész családját, múltját, tartozásait, esetleg gyermekeit az előző kapcsolataiból.

 

Fico mai is arra használja a nyilvánosság előtti szerepléseit, hogy ismételten és durván támadja Sulíkot (betépett), Matovičot (félbolond), Kollárt (maffiózó) vagy épp Kiska államfőt (adócsaló). Bugár pedig ezt a szereket tolja tovább. Mert teljesülnek a Most-Híd programprioritásai, mint soha azelőtt. És e nyakatekert logika alapján minden koalíciós partner csak a saját tárcájáért vállal felelősséget. De ki viseli a koalíció és a kormány egészéért a felelősséget? Biztosan nem csak a kormányfő.

 

Fico és Kaliňák az én szememben az országra leselkedő legnagyobb veszélyforrásokat testesítik meg, akik szisztematikusa leépítik a tisztességességet és becsületességet, az Európa magjáról szóló mézesmadzagos elszólások ellenére. És Bugár? Ő a legjobb (vagy legrosszabb, válasszanak) esetben is asszisztál nekik.

 

.tyzden.sk, Moja antiosobnosť roka? Polohulvát na čele vlády

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!