A Denník N azon rövidke híre, miszerint a miniszterelnök az Alkotmánybíróság elnöki posztjára pályázik, nem is kacsa. Jelenleg éppen azokat a heteket és hónapokat éljük, amelyek minden eddigi megszokott dolgot megváltoztathatnak.

 

Először is nézzük meg a miniszterelnök mérlegelésének négy logikus következményét:

 

1. Ahhoz, hogy Robert Fico az alkotmánybírói posztra pályázhasson, szellemileg meg kell válnia a kormánytól és a Smertől, hiszen ha kinevezik, akkor mindkét helyen befejezi a pályafutását, és 12 éven át a kormányzati- és a pártpolitikához még csak hozzá sem szólhat. Ez a belső változás már megtörtént, mivel a hír nem kacsa. Már ez is egy rendkívül fontos információ.

 

 hirdetes_300x300  

2. Ahhoz, hogy Fico alkotmánybíró legyen, az Alkotmány szerint az államfőnek, Kiskának kell kiválasztania őt több jelölt közül. Kiska viszont biztosan nem cselekedne automatikusan, a további lépések és következmények átgondolása nélkül.

 

3. Arról, hogy Robert Fico az alkotmánybírává történő kinevezése után rögtön az Alkotmánybíróság elnöke legyen, az Alkotmány értelmében szintén az államfőnek kell dönteni. (…) Amennyiben Andrej Kiskának a Smer elnökét kellene 12 évre kineveznie az Alkotmánybíróság elnökének – ami nemcsak ennek a bíróságnak a függetlenségével, de még a két közjogi méltóság politikai és személyes kapcsolatával is ellentmondásban áll –, teljesen elképzelhetetlen, hogy az államfő mindezt olyan feltételek nélkül tenné meg, amelyek a köztük lévő ellentéteket kiegyensúlyozhatnák. Léteznek-e ilyen feltételek? Nem kell jövendőmondónak lennünk, s nem is kell Kiska fejében olvasnunk ahhoz, hogy tudjuk: minimum két feltételt a többi nyolc alkotmánybíró-jelölt jelentené be. A két feltétel között pedig a függetlenség megerősítése, valamint a Kaliňák nélküli kormány szerepelne.

 

4. Amennyiben ez a folyamat tényleg elindul, az a fejlemények felgyorsulását fogja jelenteni. Elsősorban a Smer, de az ellenzék számára is. S ez mind döntő kihatással lesz a parlamenti választásokra. (…)

 

Már csak egy személyes megjegyzésem van: nem szeretnék Andrej Kiska helyében lenni. A Smer elnökének esetleges kinevezése az Alkotmánybíróság elnökévé még akkor is sötét folt maradna, ha mellette minden más sikeresen alakulna. Ismét nagy a tét.

 

týždeň.sk, Štefan Hríb exkluzívne: Kiska, Fico a Ústavný súd

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!