Andrej Kiska úgy döntött, hogy Peter Pellegrinit nevezi ki új miniszterelnöknek. Annak ellenére, hogy ez a döntése sok embernek nem fog tetszeni, mégis jól döntött.

 

Az, ami az utolsó három hétben történt, óriási változásnak számít. Szlovákia mára érettebb ország lett. A két fiatal meggyilkolásával, valamint a maffia és a jelenlegi koalíció kapcsolatával való leszámolás azonban még várat magára.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

Sokan úgy gondolják, hogy az államfőnek Pellegrini új kormányát is el kellett volna utasítania. De nem tehette.

 

Pellegrini első és második kormányjavaslata is élvezi a parlament többségét. Amennyiben az államfő hosszabb ideig ignorálta volna a többséget, és újabbnál újabb kivetnivalókkal hozakodott volna elő, az ugyan nem sértette volna az Alkotmányt, de felesleges kísérlet lett volna arra, hogy a rossz többségből jó kormány alakuljon meg. (…)

 

Andrej Kiska nem fejezte be a tisztességes Szlovákiáért folytatott harcát. Éppen ellenkezőleg. Mindent megtett és mindent meg is fog tenni, amit az Alkotmány, az alkotmányos szokások, valamint a megfelelő tárgyalások lehetővé tesznek neki. A követelt változást azonban már az aktív és a bátor embereknek kell befejezniük. Azoknak, akik ott vannak a tereken, és azoknak akik még haboznak. Emberek ezreinek, tízezreinek, százezreinek.

 

Az elkövetkezendő hónapok és évek olyan esélyt jelentenek, amilyen már hosszú ideje nem volt Szlovákiában. Ezt az esélyt Ján Kuciak és Martina Kušnírová nyújtotta nekünk. De az a több tízezer, tereken tüntető ember is, akiknek köszönhetően megrengett a Smer, és elbukott az elválaszthatatlan páros. De ezt az estélyt Andrej Kiskának is köszönhetjük, mert ő volt az, aki két héttel ezelőtt a hozzáállásával kulcsfontosságú ösztönzést adott az egész változáshoz. Mindezt nagyon jól meg kell jegyeznünk.

 

(…) Ez már nem az egyes politikusokról és politikai pártokról szól. Ez arról szól, hogy az ország megérett. (…)

 

Andrej Kiska nem marad egyedül. Viszontlátásra pénteken.

 

.týždeň.sk, Štefan Hríb: Prezident urobil všetko, a my?

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!