(…) Nyilvánvaló, hogy a parlamenti küszöb megugrása volt a cél, ezért dolgoztunk. Ám a valódi probléma ennél sokkal mélyebb, s valójában arról szól, milyen állapotban van a szlovákiai magyar közösség. Az ugyanis egyértelműen kijelenthető, hogy a hazai magyarság választási részvétele alacsonyabb volt az országos átlagnál.

 

S a választási kedv ott a legmagasabb, ahova az utóbbi években a legtöbb beruházás érkezett – tehát például a Pozsony– Zsolna tengelyen. Ezért úgy gondolom, hogy a választási eredményeket tágabb kontextusban kell értelmezni, beleértve azt, hogyan jutott el a közösség a jelenlegi állapotba, s főleg, merre van a kiút.

 

(…)

 

  hirdetes_300x300   

Mindenképpen el kell indítani és intézményesíteni egy magyar-magyar párbeszédet, amely nem ragadhat le pártszinten. Egy olyan fórumra gondolok – nevezhetjük „közösségi kis MÁÉRTnek”, amely összehozná a jelentős hazai magyar intézményeket, s amely a közösség számára fontos kérdésekről tudna érdemi döntéseket hozni. Mondok egy példát: nem abszurd, hogy az oktatásügy kérdéséről külön tárgyal a szülői szövetség, külön a pedagógusszövetség és külön a pártok? Miért nem lehet egy asztalhoz ülni és valamiféle közös jövőképet kialakítani?

 

(…)

 

Annyira polarizálódott az itteni társadalom, annyi különféle szervezet tevékenykedik a magyar közösség érdekében, hogy végre össze kellene fogni, és valamilyen módon koordinálni őket.

 

(…)

 

Parlamenten kívüli és ellenzéki pártként ehhez méltóan kell viselkednünk, tehát kritikusnak kell lennünk a kormánykoalíció és annak pártjai irányába. Ezen belül konstruktív, tényekre támaszkodó kritikára gondolok.

 

(…)

 

A közszolgálatiság terén hol áll az Új Szó. Mondok egy példát, ami a szemé- lyemtől független, jóllehet én vezetem a Pro Civis Polgári Társulást: elkészítjük a törvénytár portálját, ami valójában az állam kötelessége lenne. Ez több ezer oldalnyi anyag, óriási munka van benne, és bár igaz, hogy éppen kampányidőszak van, de azért az rendben van, hogy egy ilyen információnak fizetett hirdetésként kell bekerülnie az Új Szó- ba? Tehát a közszolgálatiság kérdé- se szerintem nagyon erősen felmerül ebben a történetben

 

(…)

 

Több irányvonalat is megneveztem a jövő szempontjából, ezek közül talán a legfontosabb a közösségegyesítés, a polarizáltság megszüntetése. További kiemelkedő feladatként azt látom, hogy a reaktív politikáról, amikor csak utólag reagálunk a történésekre, egy építkező politikára kell áttérni. Ennek szerves része a személyi utánpótlás kinevelése, nem csak párt-, hanem össztársadalmi szinten is.

 

Új Szó – Őry Péter: Márciusban nem volt esélyünk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!