Miközben javában zajlik a Bašternák-botrány, melynek kimenetelét ebben az országban emberfia még nem ismeri, úgy lehetünk élő adásban tanúi a koalíció legkisebb tagja, a Procházka féle Sieť szétesésének.

 

Az egybeesés persze nem véletlen: a krízishelyzet mindig a leggyengébb láncszemet kezdi ki a legkönnyebben. No nem mintha a Sieťnél arról lenne szó, hogy a képviselők egy csoportja a koalícióból való távozást szorgalmazná Kaliňák miatt. Éppen ellenkezőleg: a lázadók egy szusszal biztosították a kormányt határtalan hűségükről.

 

Klasszikus hatalmi harc – jó, ez erős, mondjuk inkább úgy: helyezkedés zajlik itt egy önmagát pártnak álcázó, mindennemű értékalapot nélkülöző érdekcsoportosulásban, melynek egyetlen összetartó ereje a hatalom gyors megszerzésének látomása volt (..).

 

 hirdetes_400x285  

(..)  Úgy tűnik, Ficónak egyelőre nem kell attól tartania, hogy a Sieť szakadása által szavazatokat veszítene a parlamentben, mégis a legrosszabbkor jön abból a szempontból, hogy a koalíció létrejöttének kommunikációs alappillérét, a stabilitást ássa alá. Emlékezzünk csak, mivel érveltek a kormánypártok a koalíció megkötésekor?

 

Hogy egyedül és kizárólag ez a formáció lehet záloga a politikai stabilitásnak, melyre, ugye, olyan nagy szükség van a Kotlebák és Kollárok idejében. Három hónappal a kormányalakítás után elmondhatjuk, ez bizony tévedésnek bizonyult.

 

S ki lehet az egész huzavona győztese? Miután a Sieť önként és dalolva kilőtte magát, a Híd pedig folyamatosan végtelen lojalitásáról biztosítja a Smert, marad a negyedik, a mindeddig kiváró, láthatóan taktizáló SNS (..)

 

S a párt környezetéből származó információk szerint Andrej Danko már tudatosan készül a miniszterelnöki szerepre. Bár utóbbi értesülés hitelességét nem tudjuk megerősíteni, azt megállapíthatjuk, már csak a közszolgálati tévé körüli vita alapján is, hogy az SNS bizony tudja azt árát. Amely jelen pillanatban határozottan emelkedőben van, s Dankónak elemi érdeke, hogy ez így is maradjon.

(..)

 

Új Szó: Czajlik Katalin – Tündöklések, bukások

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!