(..) A Magyar Közösség Pártja jelezte, Nyitra és Nagyszombat megyében saját megyefőnökjelöltet állítana, a Híd pedig sopánkodik, mondván, rosszul kezdődik az egész. Lassan újraindul az egyeztetéseknek nevezett bűnbakkeresés, a kommunikációs meccs. (..)

 

A Híd várhatóan széles, az MKP pedig részleges összefogást fog sürgetni. Mindkettőnek megvan a maga logikája. A Híd regionálisan gyenge, így érdeke, hogy egy MKP-s koalícióban több mandátumot szerezzen. Az MKP viszont ez esetben olyan posztokról kényszerülne lemondani, amelyeket egyedül is megszerezhetne. Ne mazsolázzunk – szól majd a Híd argumentációja. Az MKP szerint viszont csak ott kell összefogni, ahol kevés a magyar választó, magyar többségű választókörzetekben ez felesleges.

 

Mindkét érvelés borítékolható, és mindkettőnek megvan a maga logikája. A Híd szerint az MKP nem akar kompromisszumot kötni, csak a saját érdekeit figyeli – ami logikus, hiszen a pártok már csak ilyenek: saját érdekeik alapján cselekszenek. Ebben az esetben a Híd is, amely posztokat akar nyerni, ez esetben akár a politikai verseny kárára is. Merthogy az MKP feltételezhető érvelésében is van logika: leginkább ott kell összefogni, ahol kevesen vagyunk. Ahol meg tízből nyolc választó magyar, még egy sokszereplős meccs is belefér.

 hirdetes_400x285  

(..)

Teljes körű, mind az öt megyére érvényes összefogás most sem várható. A korábbiakkal ellentétben már az is eredmény lesz, ha a „veszélyeztetett” régiókban képes lesz a két párt megtalálni a közös hangot. Az MKP új vezetése részéről pedig már az is a jövőbe mutató kompromisszumkészség jele lehet, ha egy-két magyarabb régióban – úgymond hazai pályán – felajánlja a közös listát a Hídnak.

 

2017 ősze lesz 2020 főpróbája – fogjuk még sokszor hallani a következő hónapokban. Ez természetesen nem igaz.A következő parlamenti választáson akkor lesz közös magyar lista, ha ezt mindkét párt érdeke úgy kívánja. Hiszen tudjuk: a pártok már csak ilyenek, saját érdekeik alapján cselekszenek. Ha a Híd a választások előtt például 5,1 százalékon fog állni, úgy is tárgyalóasztalhoz ül Menyhártékkal, ha most minden megyében kikosaraznák. Ha viszont 2019 nyarán 7,1 százalékot mérnek Bugáréknak, akkor is az út szélén hagyják az MKP-t, ha most ezüsttálcán kapnák meg minden megyében az összefogást.

(..)

 

ujszo.comMózes Szabolcs: Megyei Derbik

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!