(…)

 

Az elektronikus sztrádamatrica-rendszer már lehetővé teszi a külföldi sofőrök bírságolását?

 

Ugyanúgy, mint máshol Európában, a helyszínen kapnak büntetést. A bírságok postázására egyszerűen nincs törvényes lehetőség. A kamerák ugyan bemérik a külföldi autót, ám a rendszám alapján mi nem tudjuk megtalálni az autó tulajdonosát. És ez a legnagyobb probléma. Az uniós rendeletek csak nyolc, közlekedésbiztonsággal kapcsolatos szabálysértés esetén adnak lehetőséget a gépkocsi-tulajdonosok adatainak kiadására. A pénzdíjas útszakaszok illetéktelen használata nem szerepel a kihágások között.

 

 hirdetes_810x300  

Magyarország számára ügyvédi irodák hajtják be a bírságot, ez számunkra nem jó megoldás?

 

Információim szerint ezek az irodák a körzeti hivataloktól kérik ki az információkat azzal, hogy megpróbálnak egyezséget kötni az autópálya-társaság és a szabálysértő között. Azt már nem említik meg, hogy büntetni akarnak. Ez alapján kapják meg az információkat és küldik ki a bírságot, amihez külön illetéket is számláznak, így a végösszeg jóval magasabb az eredeti büntetésnél. Az én személyes véleményem szerint ez nem igazán korrekt módszer. Jogászokkal vizsgáljuk a lehetőséget, ezen is dolgozunk.

 

Tehát a külföldieknek még egy jó ideig nem kell tartaniuk a bírság behajtásától?

 

Ausztriában nincs elektronikus sztrádamatrica, a külföldieket a helyszínen büntetik úgy, mint mi. A belügyminisztériummal már megegyeztünk, hogy gyakrabban tartunk ellenőrizést. Engem már megkerestek külföldi cégek képviselői, s állították, Szlovákia nevében behajtanák a bírságot német, magyar vagy cseh sofőröktől. Én erre azt mondtam, hogy oké, de mit csinálnak egy román autóval? Erre már nem tudtak válaszolni. Mi komplex megoldást keresünk, amely egyszer s mindenkorra megoldaná ezt a problémát.

 

(…)

 

 

Új SzóÉrsek Árpád: Végigvonatozom a déli régiókat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!