Bugár Béla azt a szerepet játssza Robert Fico harmadik kormányában, ami az elsőben Ján Slotának jutott. Ő lett az, aki minden körülmények között fenntartja a kormánykoalíciót. Még azon az áron is, hogy pártja elveszíti politikai arculatát. (…)

 

Bő egy évtizeddel a forgatókönyv megismétlődik, csak most a Híd lett a Smer felmosórongya. A közmédia új vezérigazgatójának megválasztása előtt a Híd állásfoglalást tett közzé, hogy az egyik jelölt teljes mértékben elfogadhatatlan számára.

 

František Šebej képviselő hosszasan ki isfejtette, miért elfogadhatatlan számukra Jaroslav Rezník. Amikor az igazgatóválasztás első fordulója után Bugár megértette, hogy feldühíti koalíciós partnereit, ha nem változik a Híd álláspontja, eljátszotta Slota szerepét, és kijelentette, hogy a köztévé igazgatójának megválasztása miatt nem fogja szétverni a kormánykoalíciót.

 

 hirdetes_400x285  

A mennyei szférák zenéje volt ez a mondat Fico és Danko füleinek. A választások óta sokadszor győződtek meg róla, hogy csakúgy mint Slotának, Bugárnak is fontosabb a kormányzás, mint a saját meggyőződése, és már az sem érdekli, hogy a koalíció mocskát a pártjával fogják feltörölni. Igazából csak két képviselőjét zavarta ez, František Šebej és Peter Kresák nem vett részt a parlamenti titkos szavazáson, hogy senki se állíthassa róluk, hogy ők is megszavazták a „kormánykoalíció jelöltjét”.

 

Bugárétól merőben eltér a hidas igazságügyi miniszter, Lucia Žitňanská magatartása. Amikor a Smer megpróbálta beültetni a Bírói Tanácsba államtitkárát, Monika Jankovskát, Žitňanská a lemondásával fenyegetőzött. Erre Fico látványosan meghátrált, holott a Bírói Tanács „megfelelő emberekkel” való feltöltése ugyanolyan fontos a Smer számára, mint a közmédia vezérigazgatói széke. Fico mégis elsimította az ügyet, cáfolta, hogy egyáltalán valamilyen konfliktus lett volna Jankovská miatt, és felajánlotta Žitňanskának, hogy „minden erejével segíteni fog” neki és azon lesz, hogy visszaállítsák az igazságszolgáltatás hitelét.

 

Látjuk tehát, hogy ha komolyan kenyértörésre kerül sor, Ficónak is sokkal fontosabb a jelenlegi kormánykoalíció fenntartása, mint például Žitňanskának. Még szerencse, hogy ott van neki Bugár Béla, akinek aztán mindennél fontosabb a koalíció.

 

Miroslav Kollár, a Tévétanács volt elnöke pontosan fogalmazott, amikor azt mondta: Ez a Híd ezzel a pártelnökkel sehova sem vezet. Csupán egy híd a hatalomhoz.

 

Bugár Béla és Lucia Žitňanská. Kép: hnonline.sk

 

Új SzóMarian Leško: Magyar hangja: Bugár Béla

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!