Arjun Appadurai Indiában született, a világhírű szociológus, globalizációkutató Amerikában él és tanít, de a globális folyamatok érdeklik. Szerinte érthető, miért dühösek a menekültválsággal küszködő dél-és kelet-európai politikusok, és hatalmas lehetőségek rejlenek a menekültek saját művészetében.

 

(…)

 

Mi izgatja leginkább az olyan keveredésben, találkozásban, mint ami a menekülthullám révén Magyarországon zajlott?

 

 hirdetes_300x300  

Mindazon túl, amit már említettem, az, hogy Európában dől el a nemzetállamok eszméjének jövője. Ez az egyetlen hely, ahol esély van egy olyan életmód kialakítására, amely nem a nemzetállamok logikája szerint épül fel. A nemzetállam egy adott csoport privilégiumairól, a határok meghúzásáról szól. Szerintem ez az eszme a globalizáció, azaz az áramlás, a kapcsolatok, a párbeszéd korában már idejétmúlt.

 

Olyasmiről beszélünk, ami a 17. századból, a vesztfáliai béke idejéből származik! Tudom, hogy vitatható, amit mondok, hiszen Magyarországon is sokan szenvedélyesen szeretik a hazájukat. Számomra ez mindig nagy rejtély volt: miért hajlandóak sokan ölni és meghalni egy ilyen viszonylag friss elképzelés miatt, mint a haza és a nemzet? A család, a rokonság, a barátság viszonylatai sokkal régebbiek.


Európában nem a nemzetállam elpusztítása fenyeget. Épp itt történhet meg ennek az eszmének a módosítása, átszervezése. Lehet, hogy nem a mostani a jó elképzelés Brüsszel irányításával, a bürokrácia túlhabzásával. Talán máshogy kellene hozzányúlni a kérdéshez, de Európának akkor is jobb esélyei vannak, hogy választ találjon erre a kérdésre, mint a világ más országainak, amelyeket túl sok válság sújt ahhoz, hogy ezzel a problémával foglalkozzanak.

 

(…)

 

vs.hu Európában fog eldőlni a nemzetállamok jövője

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!