Napjainkban az embereknek mintegy  fele olvas rendszeresen, míg Szlovákia lakosságának hozzávetőleg egytizede olvas napi rendszerességgel könyvet. Ezzel ellentétben az emberek 18 %-ka vallotta be azt a lesújtó tényt, hogy egyáltalán nem vesz a kezébe könyvet.

 

A szlovákiai polgárok mindezek ellenére egyre többet olvasnak, és az utóbbi években a könyvtárakban is egyre több könyv lelhető fel. Ez a megállapítás a LifeStyle felméréséből származik, amit még 2015-ben a TNS Slovakia ügynökség valósított meg egy reprezentatív felmérés segítségével, amelyben 4500-an vettek részt 15 éves kortól egészen 65 éves korig.

 

Növekszik az olvasók és az otthoni könyvtárak száma

 

 hirdetes_300x300  

A felmérés eredményéből kiderült, hogy azoknak az olvasóknak az aránya növekedett, akik egy héten legalább egyszer olvasnak. Míg 2013-ban egy héten egyszer Szlovákia lakosságának 37 %-ka olvasott, addig az utolsó felmérések alapján 8 %-kos növekedést figyelhetünk meg.

 

Növekszik azoknak a háztartásoknak a száma is, akiknek a saját, otthoni könyvtárukban egyre több könyv fordul elő. A szlovákiaiak kétötöde állítja továbbá, hogy otthoni könyvtárukban több mint száz könyv található, ami 5 %-os növekedésnek számít a 2013-as évhez viszonyítva.

 

A nők szívesebben olvasnak, mint a férfiak

 

A könyveket szívesebbe olvassák a nők, mint a férfiak. A leggyakoribb olvasók közé azok a fiatalok tartoznak (30 éves korig), akik iskolázottak, magasabb fizetéssel rendelkeznek, és a 100 ezer főnél nagyobb nagyvárosban laknak.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: hellowork.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!