A választások előtt nagyon sokat foglalkoztak a politikusok a tartós munkanélküliség jelenségével. A most napvilágot látott adatok, bár kisebb javulást mutatnak, mégis sokkolóak. Nagyon magas az olyan polgárok száma ugyanis, akik legkevesebb négy éve nem voltak munkaviszonyban. Az ilyen extrém hosszú ideje munkanélküliek sajnos nagy számban találhatók a magyar lakta járásokban is. 

 

A munkahivatalokban nyilvántartásba vett, legalább egy éve állástalan munkanélküliek száma – tavaly június végétől az idei év júniusáig eltelt időszakban – 37 900-zal 151,9 ezer főre csökkent.

 

A munkahivatalok ez év júniusáig 67,2 ezer olyan személyt regisztráltak, akik több mint négy éve nem voltak munkaviszonyban. A jelenlegi adatok alapján a munkanélküliek összlétszámát tekintve 22,4 % százalékuk olyan, akinek több mint négy éve nincs munkája. A tartós munkanélküliek majdnem fele tehát négy évnél hosszabb ideje állástalan.

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: GeopoliticalFutures
Munkanélküliség Európában. Szlovákia csak önmagához képest mutat pozitívumot. A környező országokban sokkal jobb a helyzet. Forrás: GeopoliticalFutures

 

A helyzet keleten súlyosabb

 

Az extrém hosszú ideje munkanélküli lakosok jelentős része Eperjes megyében él, megközelítőleg 18,7 ezer emberről beszélhetünk. Legtöbbjük az Eperjesi, Késmárki és Varannói járásokban élnek.

 

Kassa megyében sem sokkal jobb a helyzet, ott félévkor 16,3 ezer olyan munkanélkülit tartottak nyilván, akik több mint négy éve állástalanok. A legrosszabb helyzet ebben a kerületben a Tőketerebesi, Kassa-vidéki, valamint a Rozsnyói járásban tapasztalható, ugyanis csak a Tőketerebesi járásban 3,8 ezer azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik már négy éve nem dolgoznak.

 

Tartós munkanélküliség terén a harmadik legrosszabb helyzetben Besztercebánya megye van, ahol 15,4 ezer olyan személy található, aki több mint négy éve állástalan. A járások közül a Rimaszombati küzd a legrosszabb adatokkal: 5,3 ezer olyan munkanélkülit regisztráltak, akik legalább négy éve nem voltak munkaviszonyban.

 

nezamestnanost-februar-2016_bystricoviny_sk
Munkanélküliség járások szerint idén februárban. Kelet-Szlovákia, Dél-Közép-Szlovákia, és Dél-Nyugat-Szlovákia a legrosszabb helyzetben. A Rimaszombati járás minden szempontból a leghátrányosabb helyzetben van. Pozsony is inkább észak felé fejti jótékony hatását, a Dunaszerdahelyi és a Komármi járás sem áll már olyan jól, mint korábban. Forrás: Bystricoviny.sk

 

Nyugat felé haladva több a munkalehetőség

 

A helyzet a nyugat-szlovákiai megyék felé haladva egyre jobb tendenciát mutat. Nyitra megyében 6 ezer olyan munkanélküli található, akinek már több mint négy éve nincs megélhetése. Zsolna megyében pedig 4,4 ezer négy éve állástalan munkanélkülit regisztráltak.

 

Trencsén megyében azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik már több mint négy éve nem rendelkeztek munkával június végéig elérte a 3,3 ezret, míg Nagyszombat megyében az 1,7 ezret. A legjobb helyzetben Pozsony megye érezheti magát, ahol azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik több mint négy éve állástalanok, 1,3 ezer.

 

A nyilvántartott munkanélküliség Szlovákiában június végén elérte a 9,45 százalékot. A munkanélküliség így a legalacsonyabb szinten áll 2009 januárja óta, amikor 9,03 százalékos szintet ért el.

 

A munkaügyi hivatalok június végéig 256 615 jelentkezőt regisztráltak be. A májusi hónappal ellentétben csökkenést figyelhetünk meg 127 személlyel, míg év közben azoknak a álláskeresőknek a száma, akik azonnal munkába léptek, 54 808 személlyel csökkent.

 

Download (4)_mti_munkanélkuliseg
Az Uniós munkanélküliség viszonylatában: Szlovákia rosszabb az Uniós átlagnál, és gyengébb az összes V4 országtól is. A 9. legrosszabb foglalkoztatottsággal rendelkezik. Forrás: MTI

Forrás: ekonomika.sme.sk

Nyitókép: issuu.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!