A szlovákiai diákok matematikai, természettudományi és szövegértési készségei jóval átlagon alul maradnak a nemzetközi teljesítménymérési program (PISA) 2015-ös felmérése szerint, melynek eredményeit kedden tette közzé az Európai Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Szlovákiában a tesztelést 2015 áprilisában végezték el 292 iskolában, ahol összesen 6350 tizenöt esztendős diákot teszteltek.

 

A szövegértésben a leggyengébbek a szlovákiai diákok

 

A természettudományok területén a szlovákiai diákok 461 pontot szereztek, ami 32 ponttal marad el az OECD tagállamainak átlagától (493), 10 ponttal a 2012-es, és 28 ponttal a 2006-os eredménytől.

 

 hirdetes_300x300  

A matematikai készségek terén Szlovákia 15 ponttal marad el az OECD átlagától (490) és hat ponttal a 2012-es eredénytől. A szlovákiai diákokéhoz hasonló eredményt ért el Málta, Litvánia, Magyarország, az Egyesült Államok és Izrael is.

 

A leggyengébben a szövegértés terén teljesítettek a szlovákiai diákok. Az OECD átlagától (493) 40 ponttal maradtak el. Ennél is gyengébb teljesítményt csak Törökország és Mexikó nyújtott.

 

A 2012-es eredményekhez képest átlagosan 10 ponttal csökkent a szlovákiai diákok teljesítménye, ami az oktatási tárca szerint nem számottevő változás.

 

A legjobban a szingapúri diákok szerepeltek, őket követte Japán, Észtország, Finnország és Kanada.  A természettudományok területén Szingapúr után Japán és Észtország következik, a szövegértésben Hongkong és Kanada, a matematikában pedig szintén Hongkong és az ugyancsak Kínához tartozó Makaó teljesített a legjobban. A magyarországi diákok teljesítménye szintén elmaradt az OECD átlagától és romlott is az utóbbi évek eredményeihez képest.

 

A felmérés részletes eredményeit az oktatási minisztérium honlapján tették közzé. 

 

Forrás: teraz.sk/MTI

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!