Nem elégedettek Szlovákia lakosai a demokrácia szintjével. Kétharmaduk azt szeretné, hogy rendes emberek bevonásával a közügyekbe ez javuljon. Nagy részük, az emberek egynegyede úgy gondolja, hogy a legjobb megoldás a diktatúra bevezetése lenne. Derül ki az INEKO intézet felméréséből, amelyet a demokrácia szlovákiai állapotáról készítettek.

 

A megkérdezettek 43 százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt 5 évben romlott a demokrácia állapota, javulást csak nem egész 5 százalék érzékelt. A legelégedetlenebben az ĽSNS, OĽANO és az SaS választói. Kedvezően ítélik meg a szlovák demokráciát az SNS és a Smer támogatói. A Hospodárske Noviny grafikonja a parlamenti pártok szavazótáborainak demokrácia állapotával kapcsolatos véleményét tükrözi:

 

„Az embereket leginkább az akadályozza, hogy a politikusok nem a köz érdekében dolgoznak, hanem saját, vagy rokon vállalkozók érdekében” vélekedik Peter Goliaš, az INEKO igazgatója. Elmondása szerint pont az elégedetlenség vezet sokakat az szélsőségek felé. Nagyjából Szlovákia minden negyedik lakosa a jelenlegi demokrácia alternatíváját a diktatúrában látja.

 

 hirdetes_400x285  

A megkérdezettek 30 százaléka üdvözölné az 1989 előtti rendszer visszaállítását, valamint 35 százalékuk helyeselné Szlovákia Európai Unióból való kilépését.

„Az ĽSNS és a SME RODINA – Boris Kollár pártok választói összehasonlítva másokkal kevésbé tudatosítják a demokrácia minősége és az élet minősége közötti összefüggést. Ez magyarázhatja azt, hogy miért hajlamosabbak elfogadni a radikális megoldásokat.”

 

-állítja Goliaš. Pont Boris Kollár választói szeretnék leginkább a diktatúra bevezetését, vagy a szocializmust.
Az intézet figyelmeztet, hogy a felmérés eredményei intő jel lehet mindenki számára.  „Egy termékeny talajról van szó, amelyben a szélsőségesek és a populisták tovább erősödhetnek a politikai térben.” – magyarázta az igazgató.

 

hnonline.sk
kép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!