Ahhoz, hogy egy ország elnyerje az „Év országa” kitüntetést – az Economist nívós brit hetilaptól – a lakosságának jelentős javulási tendenciát kell mutatnia. A Economist.com a honlapján azt is kiemeli, hogy nem elegendő „csupán” az, hogy egy ország gazdag legyen és békében éljen, hanem más szempontoknak is meg kell, hogy feleljenek. A szerkesztőség több ország közül választott.

 

Az egyik választás Észtországra esett. A hetilap szerint ez a balti ország annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin fenyegetéseivel dacol, mégis képes betartani a NATO kritériumait, sőt a védelemre évente a GDP két százalékát is képes befektetni. A diákjaik a PISA-mérés során az egyik legjobb eredményt érték el, holott Európa egyik legszegényebb országáról van szó.

 

A sikeres Izland

 

 hirdetes_810x300  

Az Economist következő választása Izlandra esett, amely az egyik leggazdagabb és leggyorsabban növekvő országnak számít 2016-ban. A hetilap emellett kiemeli az izlandi focicsapat győzelmét, akik kiejtették az angolokat az EB-n. Az Economist kedvencei közé sorolta Kínát is. Annak ellenére, hogy egy diktatórikus rendszerű országról van szó, mégis két kitűnő mutatóval rendelkeznek. A brit hetilap toplistájára egy másik ázsiai ország is felkerült, Taiwan. A szigetország választói női elnököt választottak – Tsai Ing-went –, aki dacol a kínai zsarnoksággal szemben, egyelőre sikeresen. Az Economist kihangsúlyozta továbbá azt is, hogy Taiwan rendkívül sérülékeny, így nagyon sok fog múlni Trump hozzáállásan és a „Az egy Kína-politikához” viszonyított hozzáállásán.

 

A „józan” Kanada

 

A kitüntetés következő jelöltjét nem máshol, mint Észak-Amerikában kell keresni, konkrétan pedig Kanadában. Az Economist szerint ez az ország ellenállt a populizmusnak, józan és liberális maradt. A hetilap emellett kiemeli az ország politikáját is a menekültekkel szemben.

 

A győztes…

 

Az abszolút győztest pedig Dél-Amerikában találjuk. Az „Év országa” kitüntetést az Economist Kolumbiának ítélte oda. Az országnak sikerült befejeznie a konfliktust a FARC gerillaszervezettel, amiért Juan Manuel Santos elnök elnyerte a Nobel-békedíjat. Véget ért egy olyan olyan háború, melynek eredményeként több ezer áldozat és menekült vesztette életét.

 

Érdekességképpen megemlítenénk azt is, hogy a tavalyi győztes Tunézia és Mianmar volt.

 

Forrás: HNonline.sk/Economist.com

Nyitókép: Global Metal Apocalypse

 

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!