Milyen eredményeket ért el az elmúlt évben Fülek városa és mire összpontosít az idei évben. Erről kérdeztük Agócs Attilát, Fülek város polgármesterét.

 

Kezdjük a múlt évvel!

 

Volt egy nagy helycsere a hivatalok között, a folyamatot 2015-ben kezdtük el és 2016-ban sikerült lezárni. A 2015-ben lezajlott perszonális audit javasolta, hogy a Városi Hivatalban hozzunk létre egy ügyfélfogadó központot, amit azt elmúlt évben a Városi Hivatal földszintjén ki is alakítottunk. Ezzel párhuzamosan a korábbi választási ciklusban megvásárolt egykori adóhivatal épületének hasznosítása is felmerült.

 

 hirdetes_810x300  

Már korábban döntés született arról, hogy oda lesz áthelyezve a füleki Művészeti Alapiskola. Az egykori hivatali funkciójú helyiségeket iskolai feladatokat ellátóvá kellett átalakítani, ami kb. 60 ezer euróba került és sikeresen lezajlott. Ennek eredményként a művészeti iskola a Koháry térről át tudott költözni az egykori adóhivatal épületébe.

 

dsc_2605
Városháza, Fülek. Felvétel: Puntigán József.

 

Az Ügyfélfogadó Központ kialakításával a rendőrség addigi, városházi irodái gyakorlatilag megszűntek, pontosabban a központ részévé váltak. A Városi Rendőrség az üresen maradt iskolai épületbe költözhetett. Ehhez kb. 15 ezer euró nagyságrendben felújítottuk az iskolai épület termeit, aminek eredményeként így annak kb. 1/3-a hasznosul.

 

A Városházán egyéb beruházások is megvalósultak.  Részben állami, pénzügyminisztériumi  támogatásból, részben saját forrásból sor került a fő lépcsőház és a szociális helyiségek rendbehozatalára.  Ezzel is egy régi adóságot törlesztettünk.

 

dsc_9071
Agócs Attila. Felvétel: Puntigán József.

 

Infrastrukturális fejlesztések?

 

Több utcát aszfaltoztunk, járdafelújítások is zajlottak. Ami talán a legfontosabb volt, sikerült felújítani a Koháry teret. Annak ellenére, hogy akadtak olyanok, akik megkérdőjelezték, hogy miért most és miért így, végül is mindenki elégedett lett. Tetszik az embereknek!

 

Amit nem sikerült 2016-ban megoldani, az a sídi úti járda elkészítése.  A megvalósítást a tulajdonjogi kérdések hosszadalmas ügyintézése akadályozta A mintegy 700 négyzetméteres szakasz Besztercebánya megye tulajdonában volt. Először azt javasoltuk, hogy kölcsönösen terheljünk le egymásnak területeket, de ezt a megyén nem fogadták el. Területcserét javasoltak, ezt viszont a mi testületünk nem fogadta el. Végül is olyan határozat született, hogy megvesszük a járda alatti területet, ami a részünkről 4000 eurós kiadást jelent. Ezt végül is mindkét oldal elfogadta. A napokban írtam alá az adásvételi szerződést. Így remélhetőleg már a tavasz végén el tudjuk kezdeni a munkálatokat.

 

Lezajlott a Városi Piac kialakításának megterveztetése is, melynek kivitelezését ez év tavaszán szeretnénk elkezdeni.

 

A fejlesztési terveink több része kötődik a Járási Akciótervhez. Viszont a minisztériumok hatásköréről szóló törvényben változás állott be, aminek értelmében a régiófejlesztés a Közlekedési Minisztériumból a Kormányhivatalhoz kerül.  Úgy látjuk, hogy ez egy kicsit megtorpantja a folyamatot, s valószínű, hogy ezzel hónapokat fogunk veszíteni.

 

dsc_2705
Városi Kultúrház. Felvétel: Puntigán József.

 

 

Kulturális beruházások és az iskolaügy?

 

2016-ban elkezdődött a Városi Kultúrház felújításának terveztetése is, ami ezekben a hetekben fog befejeződni. Zajlik az Idősek Napközi Otthonának terveztetése is, amire az az Integrált Regionális Operációs Programból akarunk majd támogatást kérni.

 

Pályázati támogatásból egy osztállyal bővíteni tudtuk a Daxner utcai óvodát. Egy közel 60 ezer eurós befektetésről volt szó. Így most már plusz 20 gyereket tudunk elhelyezni az óvodában, ezzel együtt két új munkahelyet is teremtettünk.

 

Elindult a másik óvoda kapacitásbővítésének a terveztetése is. Ez egy hosszadalmas folyamat, mert a különféle felhívások mindegyike más-más követelményeket diktált, így mindig újra kell, kellett terveztetni a részleteket. Maga a folyamatos átterveztetés eddig nagyságrendileg körülbelül 15 ezer euró befektetést igényelt. Azt gondolom, hogy most már megvan a végleges elképzelés, amelynek megvalósítására az idei évben az Integrált Regionális Operációs Programba szeretnénk egy pályázatot benyújtani.  A megvalósítás  több, mint 10 további gyermek elhelyezésére ad majd lehetőséget. Részét képezné néhány energetikai fejlesztés is.

 

dsc_2590
Várfelső utca. Felvétel: Puntigán József.

 

Készültek egyéb fejlesztési tervek is?

 

Igen! Az elmúlt év a terveztetések éve is volt. Már az év elején elkezdtük tervezni a füleki vár alatti terület felújítását, amelynek része a Várfelső utca további szakaszának a rendbetétele, egy nagy parkoló kialakítása, illetve a vár néhány részének műemlékvédelmi felújítása.

 

Megterveztettük egy építési hulladék lerakó kialakítását is. Ez egy nagyon égető probléma a számunkra. Ezt a hulladékot nem nagyon tudja a lakosság hová tenni. Ha ezt a losonci nagylerakóra kell bevinni, az jelentős illetékekkel és szállítási költségekkel jár.  Már a szinte önműködő beengedő és nyilvántartó rendszer terve is rendelkezésre áll. Szeretnénk, ha ezt az építkezést még az idei évben meg tudnánk valósítani.

 

Az idei tervek?

 

Örömmel mondhatom el, hogy a városi komposztáló telep megépítésére megnyertünk egy 258 ezer eurós úniós támogatást. Ezt a városnak 5 %-os önrésszel kell kiegészítenie. A megvalósítását már kora tavasszal megkezdhetjük, mert már a pályázat beadásakor feltétel volt, hogy a közbeszerzéseknek le kellett zajlani.

 

A beruházás  valójában a szelektív szemétgyűjtő udvar folytatása a rátki úton. Ez 6-8 évvel ezelőtt egy nagy projektnek indult, de akkor kiderült, hogy az ilyen terjedelemben nem volt beépíthető a szelektív hulladékgyűjtés programjába. A mostani bővítést, második szakaszként tavaly pályáztuk meg. Sikeresen. A zöld hulladékok feldolgozására alkalmas komposztáló az egykori állami gazdaság silógödreiben készül el az ahhoz szükséges gépekkel, darálókkal, forgatókkal együtt.

 

dsc_2748
A felújításra való járda a Billa és Lidl között (jobb oldalon). Felvétel: Puntigán József.

 

Nagymértékű infrastrukturális fejlesztéseket is tervezünk. Ennek része négy hosszabb utca aszfaltozása, a már említett sídi úti járda kiépítése. A főutcán a Városi Múzeum előtt szeretnénk kockakőre cserélni a járda jelenlegi burkolatát, valamint a Billától a LIDL-ig vezető járdaszakaszon beton térkőre cserélnénk le a járda jelenlegi, széttöredezett burkolatát.

 

 

A városi piac építésének idei megkezdésébe a város saját erőből 125 ezer eurót fektet be, a Járási Akciótervből pedig 100 ezer eurót várunk erre. Idén szeretnénk megnyitni a már említett építkezési hulladéklerakatot is.

 

Városi Művelődési Központ, iskolaügy?

 

A Művelődési Központ felújítására saját erőből 20 ezer eurót különítettünk el. Arra számítunk, hogy a Járási Akciótervből 150 ezer eurót tudunk erre a célra lehívni. Bízunk abban, hogy a kompetencia törvény megváltozása nem hozza magával az akciótervek újbóli megnyitását és a korábban előirányzott támogatások újragondolását. Mindenesetre egyelőre a cselekvési terv vonatkozó fejezetének úgynevezett indikatív pályázati listáján rajta van ez az összeg.

 

A Mocsáry Lajos Alapiskolában egy „inkluzív oktatási központot” szeretnénk létrehozni beleértve az ehhez szükséges építkezést is ez hozzávetőlegese 30 ezer euró összeget igényel. Ebben az iskolánkban a regionális áltagnál is jóval magasabb a roma tanulók koncentrációja. A központtal nekik próbálnánk a munkára nevelést segítő kis tantermeket létrehozni. Nem fúrás-faragásra kell itt elsősorban gondolni. Lesz ilyen is, de ezen kívül a lányoknak háztartás, hasznos háztartásbeli feladatok, sütés-főzés, a fiúknak a műhelymunkán kívül nagyobb óraszámban informatikai és számítógépes alapismeretek átadása a cél.

 

dsc_2527
Egykor itt volt az egészségügyi központ. Felvétel: Puntigán József.

 

Szó van egy egészségügyi központ megterveztetéséről is?

 

Igen, ennek kialakítása fontos lenne a fülekieknek. A már többször említett akcióterv részeként szeretnénk elkezdeni egy integrált egészségügyi központ megszervezését és megtervezését. Megjegyezve, hogy a szervezés itt fontosabb, mint a tervezés. A valamikori egészségügyi központok, az ún. poliklinikák helyett most egy új koncepciója van az államnak. Egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó központokat hoznának létre, ahová valamilyen szinten az orvosokat is integrálni tudják.

 

Ettől azonban fontosabb az, hogy a diagnosztikai eszközökhöz (röntgen, mammográfia, stb.) integrálják az egészségügyi  szolgáltatókat. Ez még nem azt jelenti, hogy 2017-ben megépül egy egészségügyi központ és lesz benne diagnosztika, de az országban az elsők között lehetünk, ahol ez az új megközelítés megtervezésre és majdan elindításra kerül.

 

A témáról az Egészségügyi Minisztérium egészségügyi intézetével folytatunk tárgyalásokat. Ez az újfajta megközelítés  abból indul ki, hogy az elmúlt években sokan sok kis egészségügyi központokat hoztak létre és nem valószínű, hogy azok tovább szeretnének „migrálni”. Az viszont kivitelezhetőnek tűnik, hogy a diagnosztikai eszközöket virtuálisan integráljuk a létező központokkal optikai vezetékeken keresztül. Az orvos elküldi ide a pacienst, ahol elvégzik a vizsgálatot, és azonnal láthatóvá és elérhetővé lesz az eredmény.

 

Puntigán József

Nyitókép: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!