A helyi népszavazásról, mint demokratikus véleményalkotásról semmi kivetnivalót nem talál az ember. Még akkor sem szabad ferde szemmel tekinteni a kiíráshoz szükséges aláírásgyűjtésre és gyűjtőkre, ha ne adj, Isten valamilyen okból kifolyólag a témafelvetéssel nem rokonszenvezünk, hiszen más szemszögből is lehet rálátása az embernek a kétségeket ébresztő témára.

 

Ilyen téma például a 2024-es nyári olimpiai játékok budapesti rendezése

 

A négyévente megrendezendő nyári olimpiai játékok köztudottan a világ legnagyobb sporteseménye, amely határoktól függetlenül egységesítheti, összefoghatja a nemzetrészeket! A kezdeményezés minden sportnemzet számára rendkívüli jelentőséggel bír, minden sportszerető embert megmozgat, izgalomba hoz a lehetőség, hogy közelről, élőben láthatja egy-egy kedvenc sportágának legjobbjait.

 

 hirdetes_810x300  
Budapest, 2017. január 4.
A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt legfrissebb aktuális látványterv a Hõsök terérõl, az esetleges 2024-es budapesti olimpia országúti kerékpárversenyeinek, a gyaloglásnak és a maratonfutásnak a rajt-cél helyszínérõl. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette. A 2024-es olimpia rendezési jogáért a magyar fõváros Los Angelesszel és Párizzsal verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án, Limában dönt a helyszínrõl.
MTI Fotó

 

Az olimpia rendezésének elnyerése, majd a sikeres lebonyolítás emeli a nemzet rangját, általános elismerését. A játékok előtt, alatt és még ezt követően hosszú ideig az adott városra és országra irányul a világ szeme. Budapestet például soha senki se tévesztené többé Bukaresttel! Az eddigi olimpiák története azt mutatja, hogy a játékok rendezésébe fektetett pénz valamilyen úton-módon megtérül az országnak.

 

Ma pedig már egyértelműen az a trendi, hogy az olimpiai játékokban ne a szemet kápráztató látványosság és az elképesztő monumentalitás domináljon, hanem az egyszerűség, a gondos, mindenre kiterjedő, biztonságos rendezés és sportteljesítmény.

 

Budapest, 2017. január 4.
A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt legfrissebb aktuális látványterv az Olimpiai Park helyszíncsoportban található olimpiai faluról (jobbról), amelyet a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségébe terveznek, és az esetleges 2024-es budapesti olimpia egyik helyszíne lesz. Elõtérben öt edzõcsarnok, balról a kör alakú ideiglenes teniszcsarnok, mögötte teniszpályák és mellette egy multifunkcionális csarnok, a vívás és a kézilabda sportágak versenyeihez. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette. A 2024-es olimpia rendezési jogáért a magyar fõváros Los Angelesszel és Párizzsal verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án, Limában dönt a helyszínrõl.
MTI Fotó

 

Felelősségteljesen, mindent jól átgondolva és jól átszámolva szabad csak olimpiai rendezést megpályázni, mert mi van akkor, ha netán Párizs vagy Los Angeles ellenében sikerrel jár a pályázó, adott esetben egy kis ország nagy fővárosa – Budapest? A kezdeményezés nem légből kapott, és nem hirtelen felindultságból született politikai döntés eredménye, ami mögött kezdetben még ott álltak az ellenzéki erők is.

 

Ma már egy testcsellel hátat fordítottak neki, mint minden olyannak, amit a jobboldali, polgári kormány kezdeményez. Félnek, hogy egy sikeres olimpiai pályázat tovább emeli a hatalmon lévő kormány presztízsét. Pedig nem biztos, hogy az olimpiai rendezés elutasításával növelni tudják saját preferenciájukat, de az lehet, hogy a népszavazás kiírásával kétségeket tudnak ébreszteni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban a budapesti rendezés odaítélését illetően.

 

Momentum Mozgalom az olimpiai rendezés ellen kampányol

 

A budapesti olimpiáról szóló országos népszavazási kezdeményezést elutasította a kúria. Momentum Mozgalom ezért helyi (budapesti) népszavazás kiírásához gyűjt aláírásokat a főváros különböző pontjain, megteheti. A Momentum Mozgalom nem titkoltan politikai mozgalom, saját bevallásuk szerint egy új politikai generációból tömörít olyan fiatalokat, akik tenni akarnak Magyarország rendszerszintű problémáinak megoldásáért.

 

Budapest, 2017. január 4.
A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt legfrissebb aktuális látványterv a Várkert Bazár elõtti területrõl, ahol az esetleges 2024-es budapesti olimpia kerékpárversenyeinek mezõnye elhalad. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette. A 2024-es olimpia rendezési jogáért a magyar fõváros Los Angelesszel és Párizzsal verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án, Limában dönt a helyszínrõl.
MTI Fotó

 

A mozgalom szerint az érzelem vezeti azokat, akik a budapesti olimpia megrendezését akarják. Akik pedig az olimpia ellen kampányolnak, racionalitásból teszik. Azzal érvelnek, hogy a GDP-hez viszonyítva rendkívül drága lehet Magyarországnak az olimpia, a pénzen túl pedig helyrehozhatatlan környezeti és műemléki károkat is okozhat a legnagyobb sportrendezvény budapesti helyszíne.

 

A helyi népszavazások kiírásához szükséges aláírások összegyűjtését törvény szabályozza: Budapesten 138 ezer aláírást szükséges begyűjteniük a mozgalom aktivistáinak január 19-től egy hónap alatt.

 

Idővel egyre agresszívabbak a Momentum aláírásgyűjtői

 

Most, hogy a napokban kétségek merültek fel az aláírások összegyűjtésének határidőn belüli sikerességében, fokozódik a „momentumosok” agresszivitása. Eddig a főváros különböző pontjain, forgalmas tereken, pályaudvarok előtt, aluljárókban stb. asztalaik mögött békésen ácsorgó, aláírókra várakozó aktivisták hirtelen megváltoztak, agresszívabbak lettek: hangos ripacskodással szinte letámadják az embereket, karonfogva cipelik őket az asztalaikhoz, miközben már nyomják is a kezükbe a tollat, hogy írják alá az olimpia ellenes petíciót.

 

Budapest, 2017. január 4.
A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt legfrissebb aktuális látványterv az Olimpiai Park helyszíncsoportban található Olimpiai Atlétikai Stadionról, amely a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségében van, és az esetleges 2024-es budapesti olimpia egyik helyszíne lesz. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette. A 2024-es olimpia rendezési jogáért a magyar fõváros Los Angelesszel és Párizzsal verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án, Limában dönt a helyszínrõl.
MTI Fotó

 

Kezdetben úgy tűnt, hogy Balczó András, Zsivótzky Gyula, Fenyvesi Csaba, Németh Angéla nemzete összefog a nyári olimpiai játékok rendezéséért.

 

Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy nem!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!