A Magyarországon születettek 6 százaléka, a Szlovákiában születettek 6,3 százaléka él külföldön Jakub Marian cseh nyelvész-matematikus által összeállított térkép szerint, ami az ENSZ adatait felhasználva ábrázolta az elvándorlást az egyes országokból – igencsak szemléletesen.

 

Öt millió lakosra vetítve tehát 340 ezer szlovákiai születésű ember él külföldön. Marian azt is ábrázolta, melyek a fő célországok az elvándorlók számára. Ez alapján Szlovákiából Csehországba, Magyarországról Németországba költöznek az emberek legnagyobb számban.

 

Európa elvándorlással leginkább sújtott országai közé Bosznia-Hercegovina, Albánia, Macedónia, Moldávia és Portugália tartoznak.

 

  hirdetes_300x300   
Otthon születettek, de külföldre vándorlók aránya az egyes országokban (százalékban). Forrás: jakubmarian.com

 

A térképen nem látszik Koszovó, bár halványan láthatóak a határai. Valószínűleg ő a legnagyobb vesztese az elvándorlásnak, csak 2014-ben több mint 100 ezren hagyták el, vagyis havonta egy kisebb várossal csökken a lakosok száma. A koszovói menekültek zöme albán, akik Csehországba, Németországba, Ausztriába vagy Belgiumba akarnak eljutni a jobb élet reményében. Ezekben az országokban már erős albán közösségek élnek .

 

A tipikus elvándorló országokban hatalmas a munkanélküliség. Bosznia-Hercegovinában több mint negyven százalék, Koszovóban 32,5 százalék, Macedóniában 24,5 százalék, Szerbiában 19 százalék, Portugáliában 12 százalék.

 

Munkanélküliségi ráták Európában. Forrás: GeopoliticalFutures.com

 

Érdekes azonban, hogy a legkevésbé Spanyolországból hajlandóak elmenni (az ott születettek mindössze 2,7 százaléka), pedig a spanyol munkanélküliség 20 százalékos.

 

Közép-Európában (Szlovákiát leszámítva) Németország a legnépszerűbb célállomás a csehek, az osztrákok, a magyarok, az olaszok és a lengyelek, de egyébként a törökök és görögög számára is. Németországból pedig a legtöbben az USA-ba vándorolnak ki.

 

Jóval kuszább a helyzet a balkánon, ugyanakkor figyelemre méltó Ukrajna és Oroszország esete.

 

Hova vándorolnak a legtöbben az adott országból? Forrás: jakubmarian.com

 

Mennyivel csökkent a lakosság száma, ha figyelembe vesszük a kivándorlás mellett azokat is, akik beköltöztek? Szlovákiábnan ez – 3 százalék, vagyis nagyjából 162 ezer embert jelent a mai Szlovákia esetében. Forrás: jakubmarian.com

 

Merre tartanak az egyes nemzetek a mai globális népvándorlás során? A nyilak a 250 ezer főnél nagyobb népmozgásokat mutatják. Forrás: jakubmarian.com

 

Körkép.sk, Szekelyfold.ma

Nyitókép: imrussia.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!