A tisztességes megélhetéshez egy családnak 1550 euróra lenne szüksége tisztán, ha főiskolai végzettségű is van a családban, akkor plusz 200 euróval kell számolni. Legalábbis Jozef Balica, a KOVO szakszervezeti elöljárója szerint.

 

„Megnéztük, hogy két felnőttnek és két gyermeknek mennyi pénzre van szükség valójában élelmiszerre, lakhatásra, egészségügyre és utazásra. Ez jött ki Eperjes és Kassa megyére”

 

Mondta Balica.

 

Az M. Šimečka Alapítvány 2014-ben készített egy felmérést, amelynek keretében arról kérdezte a családokat, mekkora tiszta bevételre lenne szükségük, hogy tisztességesen tudjanak megélni. A megkérdezettek háromnegyede az válaszolta, hogy 900 eurónál többre van szükségük, egy részük pedig még ennél is többre, 1200 euróra becsülte a normális megélhetés költségét.

 hirdetes_400x285  

 

A szegénységről és szociális kirekesztésről szóló árnyékjelentés még ennél is tovább megy, a szerzői havi 1750 euró bevételben állapították meg a tisztességes életszínvonal zálogát.

 

A szakértők szerint a bérek valódi színvonaláról alig folyik diskurzus. A bérek közti különbségről még az Unió régi tagállamaiban sem esik nagyon szó, szemben az 1950-es és 1970-es évekkel.

 

„Bizonyos mértékig az Európai Bizottság támogatja a közvitát ebben a kérdésben, nemrég ugyanis úgy döntött, támogatja a Európai Minimumjövedelem Programot, az EMIN II-t. Ennek célja, hogy minden tagállamban vitát kezdeményezzenek az úgynevezett ’standard családi költségvetésről’’

 

Mondta Zuzana Kusá, a Szlovák Tudományos Akadémia szociológusa.

 

Szubjektív értékítélet

 

A Foglalkoztatási Intézet igazgatója, Michal Páeník szerint a tisztességes megélhetéshez szükséges jövedelem meghatározása nagyon nehéz, és igencsak szubjektív dolog. Szerinte pontos összeget nem is lehet megállapítani.

 

Az egyik probléma a reklámokra való fogékonyság. Az emberek egy jelentős része olyan dologra is költi a pénzét, amire valójában nincs szüksége.

 

„A másik dolog, ami bonyolítja a jövedem meghatározását, azok a szolgáltatások, amelyek nem láthatóak a bérekben, mint például az oktatás vagy az egészségügy. Ennek következményeként például, ha a települések figyelmen kívül hagyják az óvodák elérhetővé tételének kötelezettségét, a tisztességes életszínvonalhoz szükséges jövedelem havi 400-500 euróval megugrik.”

 

A harmadik gond, ami nehezíti a számításokat, az a regionális eltérés nagysága. Nyilván az élet a fővárosban jóval drágább.
Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: TVnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!