A Világgazdasági Fórum honlapján jelent meg az alábbi térkép, ami összegzi, mely országot vezetett már a gyengébbik nem az elmúlt 50 évben. Igen, Szlovákia is szerepel rajta (2011-2012-ben Iveta Radičová volt a miniszterelnök).

 

Magyarország azonban nincs rajta, lévén, hogy sosem állt nő az ország élén. Amerikában Hillary Clintonnak nem jött össze az elnökség, így az USA-ban továbbra is várni kell egy női elnökre – bár színesbőrű vezetője már volt a világ elsőszámú hatalmának.

 

A tipikus példák: Theresa May Nagy-Britanniában, Angela Merkel Németországban, Beata Szydlo Lengyelországban, és könnyen lehet egy Marine Le Pen Franciaországban. Forrás: weforum.org

 

A világon összesen 62 ország van, amelyek élén állt nő az elmúlt fél évszázadban, a Nemek Közti Szakadék Globális Jelentése szerint ide sorolhatjuk Bangladest, ahol a legtöbb női vezető volt, Srí Lanka, ahol a modern világban először került a kormány élére egy hölgy.

 hirdetes_810x300  

 

A másik végletet Ruanda, Bolívia és Kuba alkotja, ahol a legalacsonyabb a női politikai vezetők aránya. A nőket leginkább (nem csak a politikában, de az élet minden területén) háttérbe szorító országok azonban mind muszlimok: Jemen, Pakisztán, Szíria, Szaúd-Arábia, (stb. a teljs listát lásd a jelentésben).

 

Szlovákia a nemek esélyegyenlőségét firtató jelentés szerint a 144 vizsgált országból a 94. – annak ellenére, hogy volt már női vezetőnk, az egész kelet-közép-európai és közép-ázsiai térségben egyébként nálunk az egyik legnagyobb a nemek érvényesülése közti szakadék – Magyarország és Örményország mellett.

 

Weforum.org

Nyitókép: nationalgeographic.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!