Szlovákiában a becslések szerint 390 ezer vállalkozó és 2,1 millió alkalmazott van. A többségükre – de nem csak rájuk – olyan kötelesség vár, amit keveset kedvelnek: elkészíteni az adóbevallást. A határidő már a nyakunkon van: március 31-e.

 

Egy átlátható összefoglalót kínálunk arról, hogy kinek kell adóbevallást készítenie, és milyen büntetés vár arra, aki ezt nem készíti el. Az alkalmazottaknak ebben az esetben könnyebb dolguk van, hiszen az ő adóbevallásukat általában a cégek könyvelői végzik el.

 

Kinek kell, és kinek nem kell adóbevallást készítenie?

 

 hirdetes_810x300  

Két számhoz kell igazodni. Aki előző évben (2016. január 1-től december 31-ig) 1901,67 eurónyi összegig keresett pénzt (átlagosan havi 159 eurót), annak egyáltalán nem kell az adóbevallással foglalkoznia.

 

Az a magánszemély, aki kevesebb mint 1901,67 eurót keresett beadhatja az adóbevallását, de nem kötelező. Mindezt abban az esetben, ha a munkaadó levonta a fizetésből az adóelőleget. Ezzel az eljárással ugyanis visszakérheti a visszajárót az adójából, amit a hivatal néhány hónap alatt visszaszolgáltat.

 

Az a személy, aki 2016. január 1-től december 31-ig 1901,67 eurótól 3803, 33 euróig (havonta mintegy 317 euró) keresett, annak muszáj adóbevallást készítenie, de mindenképpen pozitívumnak számít, hogy nem kell adót fizetnie. Ez az összeg az ún. adómentes minimum, amelyből nem kell adózni.

 

A többiek sajnos nem ússzák meg az adóbevallás elkészítését, és az adófizetést sem.

 

A büntetések

 

Arra a személyre, aki nem teljesíti a kötelességét 30-tól 16 ezer euróig terjedő pénzbírságot róhatnak ki. Az, aki ignorálja a fizetésre való felszólítást, számoljon azzal, hogy a pénzbírság 32 ezer euróra emelkedhet.

 

Forrás: aktuality.sk

Nyitókép: reality-hypotéky.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!