A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2017-es mutató (DESI) tanúsága szerint a 2016-os adatokhoz képest Szlovákia javított digitális készségein, de továbbra is kevéssel elmarad az átlagos uniós szinttől. Szlovákia uniós összehasonlításban idén a 20. helyen áll – derül ki az Európai Bizottság pénteken közzétett felméréséből. 

 

Az adatok alapján az EU sokat fejlődött, de az élen járó országok és a kevésbé jól teljesítők között továbbra is hatalmas a különbség. További beruházások és erőfeszítések szükségesek a digitális tartalmak egységes piacának maradéktalan kiaknázása érdekében.

 

Az összekapcsoltságot tekintve Szlovákia egy helyet rontott az előző évhez képest, ugyanakkor több mutató is javult. 2016-ban például növekedett a széles sávú mobil hálózatok kihasználtsága, valamint a fiatal generáció hálózatokkal való nagyobb lefedettsége.

 

 hirdetes_400x285  
Összekapcsoltság. A 2016/17-es eredmények összehasonlítása az Uniós átlaggal.

 

Az ország lakosságának 78 százaléka használja az internetet, és a lakosok 55 százaléka rendelkezik legalább alapvető digitális képességekkel. Ezen a téren Szlovákia fejlődése viszont rendkívül lassú.

 

Növekszik az internet-felhasználók száma Szlovákiában, azonban lassabban az Uniós növekedésnél

 

Az elmúlt év során növekedett azon szlovákiai lakosok száma, akik az internetet hírek olvasására, zenehallgatásra, film- és televíziós programok nézésére, telefonálásra vagy közösségi média használására alkalmazták. Nagyon aktívak vagyunk az online videótelefonálásban (ötödik hely a 2017-es DESI indexben) és szeretünk online vásárolni (tizedik hely).

 

Mire használjuk az internetet?

 

A szlovákiai vállalkozások lassan sajátítják el a digitális technológia adta előnyöket a vállalkozásuk és termelékenységük javítása érdekében. Az ország mutatói minden tekintetben átlag alattiak.

 

Jelentős előrelépés történt azonban a közszolgáltatások digitalizálásában, ugyanakkor még mindig az EU-s átlagnál gyengébben teljesítünk. Leginkább a nyílt adatok felhasználásában javultunk, az európai rangsorban a 15. helyről a kilencedikre léptünk elő.

 

2016-os eredmények.

 

Idén Dánia, Finnország, Svédország és Hollandia eredménye a legkiemelkedőbb; őket Luxemburg, Belgium, az Egyesült Királyság, Írország, Észtország és Ausztria követi. A három digitálisan legfejlettebb tagállam globálisan is élen jár, megelőzve Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat. A legnagyobb fejlődést elérő két tagállam Szlovákia és Szlovénia volt. Egyes tagállamok azonban – az előrelépések ellenére – az uniós átlaghoz képest továbbra is lemaradtak a digitális fejlődésben. Ide tartozik Lengyelország, Horvátország, Olaszország, Görögország, Bulgária és Románia.

 

 

Körkép.sk (adatok, képek: europa.euDigital Economy and Society Index 2017 )
borítókép: ec.europa.eu

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!