Közeleg Húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. Jézus személyében ez az ünnep ötvözi az emberiség szenvedés- és üdv-történetét. Bemutatja, hogyan tud az ember embertelen kínok között szenvedést vállalni a többi ember bűneiért, de bemutatja azt is, hogy a szenvedő ember hogyan üdvözül a feltámadás által. Az elkövetkező időszakban nagyon sok kérdés merül fel az emberekben Jézus személyét illetően. A leggyakoribb kérdés, hogy vajon Jézus zsidó volt-e vagy keresztény?

 

Az utóbbi időben pedig egyre többet hallunk az iszlámról is, amely a Közel-Keletről bevándorló népek vallása.

 

Sokszor tapasztalom, hogy az emberek nem tudnak „lényegi“ különbséget tenni ezek között a vallások között. Nos, mik is ezek a lényegi különbségek, amelyek egyben fontos jellemzői is az egyes vallásoknak?

 

 hirdetes_810x300  

Kezdjük a zsidó vallással, amely a legrégebbi a három közül, és tulajdonképpen alapját képezi a kereszténységnek, és az iszlámnak is. A zsidó vallás az Ószövetségen alapszik. Azon a szövetségen, amelyet még Ábrahám pátriárka kötött meg Istennel. Isten azt kérte tőle, és a héber néptől, hogy ismerjék Őt el egyedüli istenüknek. Ennek fejében nagy néppé teszi őket, nekik adja a tejjel-mézzel folyó Kánaánt.

 

Jóval később Isten a szövetség megkötését megismételte Mózessel és a néppel, de ekkor már alaposabban. Isten Törvényt adott nekik a Sínai hegyen, azt kérte, hogy tartsák be a parancsolatokat az utolsó betűjéig. Ő pedig visszavezeti őket az „Ígéret földjére“, és nagy néppé teszi őket. Ezek a törvények és parancsolatok Mózes öt könyvében vannak leírva, a zsidó vallásban ez a Tóra.

 

Hívei vallják, hogy a parancsolatokat szó szerint be kell tartani. Ha betartják, akkor üdvözülni fognak, ha nem tartják be, akkor az örök kárhozat vár rájuk, a pokol. A kívülről szemlélő többistenhitű görögök (pogányok) számára nagyon vonzó volt a zsidó egyistenhit, viszont taszította őket a Törvény betű szerinti betartása.

 

A kereszténység hallatlan mértékű sikerének a titka az üdvözülés mechanizmusának leegyszerűsítésében rejlett. Jézus, a tanult zsidó Újszövetséget hirdetett. Eszerint nem igaz, hogy csak akkor üdvözültök, ha betartjátok a Törvényt. Nem, az üdvözülésetekhez immár elég az, ha hisztek bennem, hisztek Atyámban, és az Ő kegyelmében. Ezen hit és kegyelem által lesztek ítélve az utolsó napon az örök üdvösségre. Az így leegyszerűsített üdvözülést óriási tömegek várták a pogány világban.

 

A követői, az apostolok mind azt hirdették, hogy Jézus a várva várt Messiás, aki azért jött le Atyja mellől a Földre, hogy szenvedésével megváltsa az embereket a bűneiktől. Feltámadásának bizonyosságával a mondanivalója nagy súlyt kapott, ezt főleg Pál apostol hirdette nagy sikerrel a világban, így a kereszténység hallatlan mértékű terjedése a pogány világban megállíthatatlanná vált. A zsidó és a keresztény vallás szétvált egymástól. A zsidók nem fogadhatták el, hogy Jézus Isten, mert úgy a saját hitüket tagadták volna meg, a másik oldalon viszont a kereszténység nem létezik, ha Jézus kevesebb, mint Isten. A zsidók mindmáig várják a Messiás eljövetelét, míg a keresztények Jézus második eljövetelét várják, amikor majd ítélkezni fog felettük.

 

Mi jellemzi az iszlámot? Nagyjából 600 évvel azután, ahogy a kereszténység kivált a zsidó vallásból, Mohamed, egy karizmatikus férfiú elhivatottságot érzett, hogy egységbe kovácsolja népét, az Arábia oázisaiban élő arab törzseket. Mivel Mekka és Medina környékén sok zsidó törzs is élt ekkoriban, úgy gondolta, hogy a többistenhitű araboknak felkínálja a zsidók vonzó egyistenhitét – arab nyelven.

 

 

Így ő Allahnak a Prófétája, a Biblia arab megfelelője pedig a Korán lett. Igen ám, csakhogy a medinaiak elutasították ezt, az általuk önkényesnek tartott igyekezetet. Mohamed ekkor radikálisabban nyúlt hozzá a zsidó valláshoz. A pihenőnapot péntekre tette, meghajolni Mekka felé kellett, új időpontot kapott a legfőbb ünnep is. Az étkezésről szóló parancsolatokat kihagyta, csak a disznóhús és a vér fogyasztását tiltotta.

 

Ezt a nép elfogadta, de ezután a két vallás szétvált. Az új vallás hamar kifejlesztette az erőszakos térítés elméletét és főleg gyakorlatát, és hallatlan iramban terjedt mind keleti, mind nyugati irányban.

 

Mede Géza

 

Forrás: Paul Johnson – A zsidók története

Paul Johnson – A kereszténység története

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.