A világon minden ötödik ember úgy véli, hogy a nők alsóbbrendűek a férfiakhoz képest, és otthon kellene maradniuk, valamint hogy a férfiak tehetségesebbek a munkahelyeken és az iskolákban – derül ki egy most ismertetett nemzetközi felmérésből.

 

A megkérdezett 17 550 ember szinte mindegyike azt mondta, hogy a férfiaknak és a nőknek egyenlő jogokkal kell rendelkezniük, de minden négy megkérdezett közül három azt válaszolta, hogy a nők továbbra is szociális, politikai és pénzügyi megkülönböztetés áldozatai.

 

Biztató, hogy a férfiak és a nők többsége világszerte hisz az egyenlő esélyben (…), ugyanakkor sokan hiszik azt is, hogy az igazi jogegyenlőség még nem valósult meg” – mondta Kully Kaur-Ballagan, a felmérést elvégző Ipsos Mori intézet igazgatója.

 

 hirdetes_810x300  

A 24 országban – közötte Brazíliában, Indiában, Kanadában, Nagy-Britanniában, Oroszországban és Svédországban – végzett felmérés megkérdezettjeinek több mint fele nevezte magát „feministának”, de egynegyedük „aggasztónak” találta, hogy kiálljon a nők jogai mellett.

 

A Kínában, Oroszországban és Indiában megkérdezettek mintegy fele szerint a férfiak felsőbbrendűbbek a nőknél, jobbak a pénzkeresetben és a tanulásban a szerdai nemzetközi nőnap alkalmából közzétett felmérés szerint.

 

MTI

Nyitókép: womenshistory.about.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!