Az EU-tagságot Szlovákia lakosságának 73,9 százaléka, míg a NATO-tagságot a lakosság 58,2 százaléka támogatja – derül ki a Közéleti Kérdések Intézete felméréséből.

 

A Közéleti Kérdések Intézete (IVO) számára a Focus közvélemény-kutató ügynökség végzett felmérést május 31. és június 4. között 1 012 személy bevonásával. A reprezentatív felmérés eredményei szerint az uniós tagságot a szlovákok 22,6 százaléka nem támogatja, míg a NATO-tagsággal a lakosság 36,3 százaléka nem ért egyet.

 

Az eredmények továbbá azt mutatják, hogy a meghatározó politikai pártok szavazói mindkét csoportosulásban való tagságot támogatja, kivéve az ĽSNS választóit. Közülük az EU-tagságot 46 százalékuk támogatja, 53 százalékuk pedig elutasítja, míg a NATO-tagságot 30 százalékuk támogatja, 66 százalékuk elutasítja.

 

 hirdetes_810x300  

 

A legtöbb Európai Uniót támogató személy az SaS tagjai között található (95 %), őket követi a KDH 85 százalékkal, az SNS 82 százalékkal, a Most-Híd 80 százalékkal a Smer pedig 77 százalékkal.

 

„Úgy tűnik, az SaS választói távolról sem követi a párt elnökének bíráló magatartását. Érdekes az SNS EU-t támogató állásfoglalása is, ugyanis a múltban nacionalista és nyugatellenes indokoktól vezérelve gyakran erős kifogássokkal élt az integrációt illetően”

 

– mondta a közvélemény-kutatás eredményeivel kapcsolatban Oľga Gyárfášová szociológus.

 

Forrás: HNonline.sk

Nyitókép: Reuters

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!