Az oktatásügyi szakszervezetek úgy döntöttek, hogy nem fogadják el a kormány ajánlatát, így nem írták alá a szociális békét garantáló memorandumot. Robert Fico kormányfő ugyanis ehhez kötötte a pedagógusok szeptemberi, hat százalékos béremelését. A Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (OZPŠaV) minderről szerdán döntött.

 

„Nem adjuk fel az alkotmányos jogainkat”

 

A szakszervezetek nem hajlandóak lemondani arról az alkotmányos jogukról, hogy minden évben kollektív egyeztetést folytassanak a jobb munkahelyi és fizetési feltételek érdekében.

 

 hirdetes_810x300  

„Tekintettel a szlovák gazdaság pozitív alakulására nem hagytuk jóvá a szociális megbékélést szavatoló memorandummal kapcsolatos kormányjavaslatot, és nem beszélünk szociális megbékélésről sem. Nem adjuk fel az alkotmányos jogainkat, a jövőben is kollektív egyezséget akarunk, továbbá lehetőséget arra, hogy jobb fizetési és munkafeltételekről egyezhessünk meg“

 

– magyarázta Pavel Ondek szakszervezeti vezető.

 

Robert Fico kormányfő a memorandum aláírásához kötötte a pedagógusbérek szeptember elejétől aktuális béremelését. Ha az oktatásügyi szakszervezetek képviselői nem írják alá a memorandumot, vagyis nem vállalják, hogy 2020-ig nem sztrájkolnak béremelésért, a kormány eláll a szeptemberi béremeléstől. Ebben az esetben a pedagógusoknak a kormányprogramnak megfelelően csak 2018. januárjától emelkedne a fizetése.

 

Fotó: teraz.sk

 

 „Mi kiszámítottuk. Ha az emelés a kormány programnyilatkozata szerint történne, azaz 2018, 2019 és 2020 januárjától, akkor valamennyi alkalmazott tarifabére a 28 hónap alatt 19,1 százalékkal emelkedne. Ha pedig a béremelésre 2017, 2018 és 2019 szeptemberétől, illetve 2020 januárjától kerülne sor, akkor valamennyi alkalmazott a 28 hónap alatt 26,25 százalékot kapna“

 

– mondta Ondek.

 

Reméljük, hogy az oktatásügyi tárca élére olyan minisztert jelölnek, aki képes lesz szisztematikusan megoldani ennek a fontos tárcának a problémáit” – véli az oktatási szakszervezet

 

SNS: Támogatjuk a tanárok fizetésemelését

 

A koalíciós SNS tiszteletben tartja és elfogadja az oktatásügyi szakszervezetek álláspontját. „Senki nem kérheti a szakszervezet tagjait, hogy lemondjanak az egyik alapvető jogukról, a sztrájkolásról” – mondta az SNS alelnöke, Eva Smolíková.

 

Az SNS prioritása betartani az ígéretét, így a tanároknak ígért fokozatos béremelést is. Emellett pedig a szeptember 1-től esedékes fizetésemelést is támogatjuk” – mondta Smolíková.

 

Forrás: HNonline.sk/teraz.sk

Nyitókép: HN

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!