Szlovákiában már évek óta beszélnek a felesleges egyetemek sorsáról. Ezen a héten Andrej Kiska államfő kijelentette, hogy amennyiben tehetné, azonnal megszüntetné a főiskolák harmadát, hiszen a művelődés és oktatás terén nem érik el a kívánt színvonalat.

 

Kiska azt azonban nem konkretizálta, hogy a szlovákiai egyetemek és a főiskolák közül melyikek lennének azok, amelyek ajtajára végérvényesen lakatot tenne.

 

A legtöbb diák nyilvános felsőoktatási intézményekben tanul – tavaly összesen 122 ezren választottak ilyen intézményt (emellett létezik 12 magán felsőoktatási intézmény és három állami). A múltban már többször beszéltek ezeknek az intézményeknek a megszüntetéséről, illetve összevonásáról. Egyelőre azonban az eddigi kormányok egyikének sem volt mersze ahhoz, hogy leredukálja az egyetemek számát.

 

 hirdetes_810x300  

Mindemellett érvényben van az is, hogy a 2007-es évvel ellentétben, amikor a nyilvános felsőoktatási intézményekben 186 ezer egyetemista tanult, már csak két főiskolán emelkedett a hallgatók száma, a másik tizennyolcban pedig csökkent a diákok száma.

 

Az egyetemek megszüntetése nem könnyű feladat, és ezt a diákok hiánya is jelzi az egyes iskolákban. Amennyiben az egyetemek bezárásának egyetlen kritériumát a százalékos csökkenés képezné, akkor például három olyan műszaki főiskolát is be kellene zárni, ami az autóipar számára rendkívüli jelentőséggel bír a jövőre nézve.

 

 

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: prezident.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!