Az iskolapadból ismerik egymást, netalántán ugyanannál a cégnél kaptak állást. Később egymásba szerettek, most pedig férj és feleségként vagy partnerekként egy háztartásban élnek. A közös bennük az, hogy ugyanolyan vagy nagyon hasonló szakon végeztek. Nem másról van szó, mint az ún. szakterületi homogámiáról, ami az Európai Unió szerelmespárjainak 36 százalékát érinti.

 

A CERGE-EI független kutatóközpont tudósai nyilvánosságra hoztak egy olyan tanulmányt, amelyből kiderült, hogy az Európai Unión belül Szlovákiában a legnagyobb azoknak a főiskolát végzett pároknak az aránya, akik ugyanazon a szakon végeztek. Szlovákia után a második helyen a németek és a görögök végeztek. Ebben az esetben nem arról van szó, hogy az egyetemista lány egy egyetemista fiút részesít előnyben, hanem arról, hogy tudatosan keres olyan partnert, akinek szakterülete hasonlít az övéhez.

 

A tudósok az EU-s országokon belül 680 ezer olyan férfit és nőt vizsgáltak, akik 1993 és 2013 között végezték el az egyetemet. Az összes adatközlőnél figyelembe vették azt, hogy mikor fejezte be az egyetemet, milyen szintű képesítést szerzett, milyen szakon, tovább azt is, hogy a partnere milyen szakon végzett az egyetemen. Az elemzésbe 128 040 olyan párt vontak be, akik közös háztartásban élnek.

 

 hirdetes_810x300  

Jogász- és orvoscsaládok

 

Az iskolák esetében arra az érdekességre mutattak rá a tudósok, hogy a párválasztásra nagy hatással van a diákok összetétel az egyes karokon. Például az olyan technikai szakokon, mint a gépészet, a férfiak az összlétszám 80 százalékát képezik. Tehát ezeknek az egyetemistáknak kevés az esélyük arra, hogy a saját szakterületükről válasszanak párt. Ezzel ellentétben a gépészhallgató egyetemista lányok 20 százalékának rendkívül sok potenciális gépészhallgató partnerjelölt áll a rendelkezésére. Ezért nem meglepő az, hogy azok a nők, akik többé-kevésbé férfias szakon tanultak, az esetek 60,5 százalékában homogám párt alkotnak.

 

Az ilyen homogám kapcsolatok előszeretettel alakulnak ki az orvostan- és joghallgatók között, ami az egyik oka annak, hogy miért is jönnek létre nagyon gyakran jogász- és orvoscsaládok. Az orvosi karokon általában a női orvostanhallgatók vannak többségben, így nagy a valószínűsége annak, hogy a jövendőbeli partnerük is orvos lesz. Amennyiben az iskolában nem találják meg a megfelelő partnert, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a kórházban találnak rá egy szingli dokira.

 

A másik esetet azok a párok alkotják, akik a munkájuknak köszönhetően ismerkedtek meg. Ez általában olyan munkahelyekre vonatkozik, amelyek bizonyos mértékig a tanulmányi szakok szerint van elválasztva. A példákat ismét a kórházak erősítik, valamint az informatikai–technikai cégek. Az egyetem elvégzése utáni pár évben az egyetemi szerelmek dominálnak, ám később az emberek a munkahelyükön próbálnak partnert keresni.

 

Fotó: Daily Nation

 

Az okokat egyelőre homály fedi

 

A tanulmány szerzői szerint a szakterületi homogámia okait Szlovákiában nehéz meghatározni. “Az egyik ok az, hogy relatíve kevés országot vizsgáltunk, míg azokból a potenciálisok okokból, amelyek befolyásolják a szakterületi homogámiát, nagyon sok van” – mondta az TREND.sk-nak Štepán Jurajda, a tanulmány egyik szerzője.

 

További ok lehet az egyes nemek preferenciája, akik olyan szakra szeretnének jelentkezik, ahol könnyen megtalálhatják életük párját. Az okok között szerepelhet a család nyomása, a tanulmányi szak tekintélye, de a szerelem keresése során a kulturális preferenciák is szerepet játszanak. “Néha könnyebb olyasvalakivel beszélni, aki ugyanolyan szakterülettel foglalkozik, mint mi. A szociáltudományi szakok hallgatói könnyebb helyzetben vannak, hiszen nemcsak a humán szakokhoz, de a természettudományi szakokhoz is közel állnak” – mondta Jurajda.

 

 

Az egyetemista lányoknak nincs miből válogatni

 

A szakterületi homogenitás mellett létezik az ún. műveltségi homogenitás. Ezzel a fogalommal lényegében azokat az embereket jelölik, akik azokat a partnereket részesítik előnyben, akik hasonló szintű végzettséggel rendelkeznek, mint saját maguk. Szlovákia szintén ahhoz a világ- és európai trendhez tartozik, ahol az egyetemeken a nők vannak többségben.

 

Fotó: Freepik

 

Ennek az aránytalanságnak a számlájára írható az, hogy nagyon sok egyetemet végzett nő pártában marad. Itt ugyanis arról a problémáról van szó, amikor az egyre műveltebb, egyetemi végzettségű nő nem talál egy kompatibilis partnert. Az egyetemi titulusokkal rendelkező nők ugyanis hasonló intellektuális szinten álló férfit keresnek. J. Birger szerint egyre kevesebb azoknak a pároknak a száma, ahol a nőnek magasabb végzettsége van, mint a férfinek. Ezzel ellentétben régen jóval gyakoribb volt, hogy a tanult, bebiztosított férfi olyan nő találta magának, akiről „gondoskodhatott”.

 

Forrás: eTrend.sk/Körkép.sk

Nyitókép: flickr.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!