Elmentek, hogy utána visszatérjenek. Évekkel azután, hogy Szlovákiában divatba jött a városból a városhoz közeli falvakba költözni, fordult a kocka. Az emberek újra visszatérnek a nagyvárosokba, főként Pozsonyba. A demográfusok szerint mindez a forgalmi dugóknak és a szolgáltatások elérhetetlenségének köszönhető.

 

A városok reurbanizációjáról már Szlovákia Városfejlesztési Koncepciójában is szó van, ám amíg a dokumentumban az emberek városba való visszatérését csak várják, addig a demográfusok állítják, hogy Pozsonyban és környékén már elkezdődött az emberek visszavándorlása.

 

Katalin szintén azok közé tartozik, akik elköltöztek a fővárosból, hogy aztán évek múltán visszatérjenek.

 

 hirdetes_400x285  

Amikor körülbelül tíz évvel ezelőtt lakást kerestünk, akkor Pozsonyban az ingatlanok árai az egekbe szöktek. Úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk az olcsóbbik alternatívát, és Pozsonyon kívül keresünk egy ingatlant” – magyarázza Katalin tíz évvel ezelőtti döntését. Alacsonyabb összegért, mint amennyiért átlagosan egy háromszobás ligetfalusi tömblakást kínáltak, Katalin és férje háromszobás lakást vásárolt egy új épületben, Stomfán.

 

Fotó: Erasmus Bratislava

 

Addig, amíg nem született gyermekük, rendkívül tetszett nekik az élet az erdőháti városban. „Nem foglalkoztunk a reggeli és a délutáni forgalmi dugókkal, mivel alkalmazkodtunk egymáshoz utazási idejéhez, így mindig elkerültük a csúcsforgalmat” – mondja. Azután, hogy Katalin az anyasági szabadságról visszatért munkába, minden megváltozott. „Az óvoda miatt is kénytelenek voltunk a forgalmi dugóban utazni”.

 

Katalin és férje éppen a forgalmi dugók miatt döntött úgy, hogy visszatérnek Pozsonyba, és Ligetfaluban vásárolnak lakást. „Olyan helyen lakunk, ahonnét a városi tömegközlekedéssel tíz perc alatt beérünk a munkahelyünkre. A lányunknak két percnyi sétára van az óvodája, míg a nagyobb élelmiszereket tíz perc alatt elérjük a lakhelyünkről” – meséli a pozsonyi élet előnyeiről Katalin.

 

A kertes ház remek, de a dugók már nem

 

Sokan tudatosították, hogy kertes házban élni csodás dolog, ám három órát ülni munkába menet a dugókban már nem olyan jó dolog” – mondja Branislav Šprocha demográfus.

 

Véleménye szerint Nyugat-Európában természetes folyamatnak tekinthető, hogy az emberek városból történő kiköltözés után egy idő után visszatérnek a városokba. „Szlovákiában ezt a jelenséget Pozsonnyal összeköttetésben látjuk, hiszen a gazdasági feltételeknek köszönhetően ez a város rendkívül attraktív” – mondja Šprocha.

 

A pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karának demográfusa, Branislav Bleha szerint az emberek a katasztrofális ingázás és a jobb felszereltség miatt költöznek vissza a fővárosba. Bleha azonban azt is hozzáteszi, hogy nálunk a Pozsonyból való kiköltözésnek még nagyobb a divatja, mint a visszaköltözésnek. Mindezek ellenére úgy gondolja, hogy a főváros környező településeire való kiköltözés fokozatosan csökkenni fog.

 

Míg a Demográfiai Intézet igazgatója, Branislav Šprocha azt feltételezi, hogy az ismételt bevándorlás nemcsak Pozsonyt, de más városokat is fog érinteni, addig Bleha úgy véli, hogy ez a fázis csupán Pozsonyra lesz jellemző.

 

Fotó: blog.radissonblu.com

 

A gazdagok kinyomják a szegényebbeket

 

Šprocha szerint a gyermektelen, iskolázott fiatalok lesznek azok, akik visszaköltöznek majd a városokba. Ezek az emberek pedig inkább gazdagok, mintsem szegények lesznek. Ez pedig egy olyan jelenséget vonhat maga után, amit szakirodalomban dzsentrifikációnak neveznek. Mindez azt jelenti, hogy a gazdag emberek felvásárolják a kevésbé attraktív környezetben elhelyezkedő ingatlanokat, ezáltal növekszik az átlagos bevétel és csökken az adott térség átlagos családnagysága. Ez a jelenség pedig ahhoz vezethet, hogy a lakbérek és lakások magasabb árának köszönhetően a szegényebb emberek elhagyják az adott térséget.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!